Siirry sisältöön
22.2.2024

Suomalaisten frisbeegolf-ammattilaisten kausi alkaa

Suomalaisten frisbeegolfammattilaisten kausi Yhdysvalloissa on alkamassa. Vaikka talvi on edelleen Suomessa täydessä vauhdissa, Disc Golf Team Finlandin harjoittelu tulevaa kautta varten on ollut kovaa. Kilpailukausi tulee olemaan pitkä, alkaen helmikuusta aina lokakuun loppuun asti. Pitkä kausi vaatii huolellisen valmistautumisen niin taitojen kuin fysiikan osalta.

Suomen frisbeegolfliitto järjesti suomalaispelaajille useita maajoukkueleirityksiä. Kolmi- tai jopa nelipäiväiset kilpailut ovat raskaita ja vaativat resursseja niin fyysiseltä, kuin henkiseltäkin puolelta.

Suomalaisilla mahdollisuudet menestyä

Suomi saavutti jotain mitä mikään muu maa ei ole vielä saavuttanut ja sai MM-kilpailut ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Vuoden 2025 kotikisat tarjoavat mahdollisuuden huippusuorituksiin kotimaassa, tämän vuoden alussa isoa voitto haetaan edelleen Yhdysvalloista. Lajin arvostetuin ammattilaiskiertue, Disc Golf Pro Tour on alkamassa 23.2., Chess.com Invitational– kilpailulla Floridassa.

Suomalainen avoimen luokan pelaaja ei ole vielä koskaan voittanut Disc Golf Pro Tourin osakilpailua. Tänä vuonna odotukset suomalaisia pelaajia kohtaan ovat korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Niklas Anttila on nostanut itsensä PDGA:n World Rankingissa korkeimmalle tähän mennessä, sijalle 11.

Naisten avoimessa luokassa menestystä on tullut viime vuonna niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Henna Blomroos ja Eveliina Salonen haalivat useita top5 -sijoituksia viime kaudella. Blomroos sijoittui kolmanneksi viime vuoden Yhdysvaltain naisten mestaruuskilpailussa. Blomroos ja Salonen ovat PDGA:n World Rankingissa sijoilla 6. ja 7.

Heidi Laine ja Silva Saarinen menestyivät erinomaisesti Euroopassa. Laine sijoittui viime vuonna useassa European Pro Tourin kilpailuissa kolmen parhaan joukkoon, oli toinen Nokialla järjestettävässä European Openissa ja voitti viime vuoden Suomen mestaruuden. Saarinen voitti peräti viisi Euro Tourin osakilpailua ja sijoittui toiseksi Euroopan mestaruuskilpailussa.

Kausi alkaa Floridasta

Ensimmäisinä suomalaispelaajina Yhdysvaltoihin matkasivat Team Finland-pelaajat Henna Blomroos ja Eveliina Salonen. He osallistuivat viime viikonloppuna järjestettyyn Disc Golf Pro Tour All-Stars Weekendiin Floridassa. Kattavamman raportin kilpailusta voit lukea Disc Golf Team Finlandin sivuilta.

Team Finlandin Niklas Anttila ja Väinö Mäkelä kilpailevat tulevan viikonlopun Chess.com Invitationalissa avoimessa luokassa. Myös maajoukkueringin Tuomas Hyytiäinen on mukana kilpailussa. Mukana on Suomesta myös Jesse Nieminen.

Kilpailupaikalle ajoissa saapuminen on ehdottoman tärkeää, sillä Floridan lämmön ja Suomen talven ero on melkoinen, puhumattakaan osavaltion aikaerosta Suomeen. Vaikka jokainen pelaaja on päässyt heittämään kuplahallissa ja puttaamaan lämpöisessä, talven harjoitusolosuhteet ja Floridan kilpailuolosuhteet eroavat paljon toisistaan.

Henna Blomroos suoriutui erinomaisesti kauden ensimmäisessä koitoksessa, All-Stars Weekendissä. Kuva: SFL.

Koko kevät kilpaillaan Yhdysvalloissa

Floridan lämmöstä alkava kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Texasissa. Team Finlandin Lauri Lehtinen ja Heidi Laine aloittavat matkansa Texasista, Waco Annual Charity Openista 7.3.

Texasin alueelta löytyy peräti neljä kilpailua peräkkäisinä viikonloppuina. Näistä yksi on USWDGC, eli naisten Yhdysvaltain mestaruuskilpailut. Kyseessä on erittäin arvostettu Major-tason kilpailu. Henna Blomroosin, Eveliina Salosen ja Heidi Laineen lisäksi kilpailuun osallistuu maajoukkueringistä Silva Saarinen.

Texasin jälkeen kiertue jatkaa matkaansa kohti itää. Luvassa on kilpailuja Arkansasissa ja Tennesseessä. Maajoukkuerinkiläiset Joona Heinänen ja Jenni Karppinen aloittavat kautensa 12.4. Arkansasissa pelattavassa Jonesboro Openissa. Hieman pohjoisempana, Illinoisissa on luvassa kauden toinen Major-tason kilpailu 25.4., Champions Cup.

Niklas Anttila sijoittui toiseksi vuoden 2023 Champions Cupissa ja oli erittäin lähellä tuoda ison voiton Suomeen. Champions Cupin jälkeen on luvassa vielä yksi pysäkki Kansasissa, jonka jälkeen huippufrisbeegolfin makuun päästään Euroopassakin.

Niklas Anttila pääsi viime vuoden Champions Cupissa todella lähelle suurta voittoa. Kuva: SFL.

Eurooppa mukana suurempana kuin koskaan

Eurooppa on mukana frisbeegolfin suurimmalla ammattilaiskiertueella, Disc Golf Pro Tourilla, suurempana kuin koskaan aiemmin. Viime vuoden kaksi Euroopan ammattilaiskiertuetta Euro Tour ja European Pro Tour yhdistyvät tälle vuodelle osaksi Disc Golf Pro Touria. Kilpailuja alkukaudesta on luvassa Belgiassa, Tanskassa ja Norjassa.

Myös Suomessa päästään ammattilaiskiertueen kisojen makuun, kun kesäkuun puolivälissä kilpaillaan Heinolassa ja Turussa. Turussa pelattava Turku Open on Suomen ensimmäinen Disc Golf Pro Tour Elite-kilpailu koskaan. Näissä kilpailuissa nähdään Disc Golf Team Finlandin lisäksi runsaasti muita suomalaispelaajia.

Disc Golf Team Finlandin seuraaminen

Disc Golf Team Finlandin otteita voi seurata kauden mittaan Instagramissa @discgolfteamfinland tai Disc Golf Team Finlandin kotisivuilla. Tapahtumakalenterista löydät tulevan kauden kilpailut ja näet kätevästi ketkä Disc Golf Team Finlandin pelaajista osallistuvat kyseiseen kilpailuun. Tapahtumista löytyy myös linkit PDGA Liven tulosseurantaan.