Siirry sisältöön
25.6.2024

Swedish Open tuo Yhdysvaltain huiput Eurooppaan

Disc Golf Pro Tourin matka Euroopassa jatkuu. Luvassa on Ruotsin toinen pysähdys, Swedish Open. Elite Series kilpailussa on jälleen mahdollista kerätä pisteitä koko kansainväliselle kiertueelle sekä Disc Golf Pro Tour Europelle. Kilpailu käydään 28.-30.6. Ymergårdens Discgolfcenterillä. Disc Golf Team Finlandista on mukana peräti 13 pelaajaa.

Swedish Open tuo Yhdysvaltojen huippupelaajat Eurooppaan

Tulevana viikonloppuna 28.-30.6. pelattava Disc Golf Pro Tour Elite Series kilpailu Swedish Open on ensimmäinen pysäkki Euroopan frisbeegolfin huipentumassa. Kilpailukausi hiljenee Yhdysvalloissa, kun huippupelaajat matkaavat Eurooppaan lukuisia kilpailuja varten.

Niin sanottu Euroopan swingi alkaa Swedish Openilla, jonka jälkeen vuorossa on Krokhol Open Norjassa, European Open Suomessa sekä European Disc Golf Festival Virossa. Lisäksi ennen Krokhol Openia on suomalaisille tarjolla avoimen luokan SM-kilpailut.

Kilpailukauden hiljentyessä Yhdysvalloissa, pelaajat siirtyvät Eurooppaan kilpailemaan. Tutut nimet kuten Calvin Heimburg, Eagle McMahon, Richard Wysocki, sekä kuusinkertainen maailmanmestari Paul McBeth saapuvat jatkamaan kauttaan.

Avoimen luokan Eurooppa vs USA kamppailu alkaa

Yhdysvaltojen ja Euroopan huippupelaajien välinen kamppailu alkaa Swedish Openista. Vaikka Euroopan ja erityisesti Suomen ammattilaisfrisbeegolfin taso on todella kova, riittääkö se haastamaan yhdysvaltalaiset? Pystyvätkö Niklas Anttila, Jakub Semerád (CZE) sekä Jesse Nieminen antamaan vastuksen moninkertaisille maailmanmestareille sekä Major-voittajille?

Swedish Openin ennakkosuosikeiksi valikoituu tässä tapauksessa kuitenkin kaksi pelaajaa, Calvin Heimburg sekä Richard Wysocki. Heimburgin kausi on ollut jälleen erinomainen, muita kuin top-6 sijoituksia on tullut koko kilpailukauden aikana vain kaksi. Kauteen mahtuu myös Dynamic Disc Openin sekä OTB Openin voitot.

Richard Wysocki on parantanut peliään tasaisen varmasti läpi kauden. Viime viikonloppuna se vihdoin tuotti tulosta, kun Preserve Championshipsistä tuli voitto. Nyt kun ketsuppipullo on avattu, alkaako voittoja satelemaan?

Muista Yhdysvaltain pelaajista Eagle McMahon sekä Paul McBeth ovat hieman villejä kortteja. Kumpikaan heistä ei ole tällä kaudella suorittanut erinomaisesti, mutta parhaimmillaan he voivat vaikka voittaa koko kilpailun. McBeth on lisäksi Swedish Openin hallitseva mestari viime vuodelta.

Euroopa vs Yhdysvallat taistelu alkaa Swedish Openista. Kuva: DGPT / Marika Salmi, 2023 Presidents Cup

Eurooppa haastaa Niklas Anttilan johdolla

Euroopan haastajista vahvimpana on ehdottomasti Disc Golf Team Finlandin Niklas Anttila. Anttila on tällä kaudella osoittanut että pystyy kilpailemaan ja voittamaan ketä vastaan tahansa, missä tahansa. Turku Openissa nähtiin yksi hienoimpia loppukirityksiä mitä tässä lajissa on nähty, kun Anttila pelasi viimeiset 11 väylää tulokseen -10, voittaen lopulta koko kilpailun.

Suomen toinen avoimen luokan Elite Series voittaja, Jesse Nieminen on myös vahva ennakkosuosikki. Ymergårdensin rata on hyvin eurooppalaistyylinen metsärata, kapeilla puukujilla. Yhdysvalloissa suurin osa kilpailuista on tällä kaudella käyty avoimilla radoilla.

Europpan menestyjäehdokkaiksi nostetaan vielä Disc Golf Team Finlandin Daniel Davidsson, sekä Tshekin Jakub Semerád. Davidsson voitti viime viikonloppuna niin ikään Ruotsissa pelatun Ale Openin hyvin saman tyylisellä radalla. Semerádilla on voitto taskussa Heinola Openista.

Disc Golf Team Finlandista avoimessa luokassa ovat mukana lisäksi Väinö Mäkelä, Lauri Lehtinen, Tuomas Hyytiäinen, Joona Heinänen, Kristian Kuoksa sekä Samuel Hänninen.

Onko Niklas Anttilasta ja muista Euroopan huippupelaajista vastusta yhdysvaltalaisille? Kuva: DGPT / Marika Salmi

Naisten luokassa Eurooppa selvä ennakkosuosikki

Naisten luokassa tilanne on täysin päinvastainen. Selkeästi kovimmat pelaajat löytyvät Euroopan puolelta ja erityisesti Suomesta. Silva Saarinen ja Eveliina Salonen tavoittelevat lisää Elite Series voittoja palkintokaappiinsa, kun Henna Blomroos sekä Heidi Laine hakevat ensimmäistä voittoaan.

Silva Saarinen on ollut pysäyttämätön Euroopan kilpailuissa. Peräti neljän kilpailun voittoputki on hyvää vauhtia haastamassa Saarisen viime vuoden viiden Euroopan kilpailun voiton kautta. Saarinen on myös hallitseva Swedish Openin mestari viime kaudelta. Disc Golf Team Finlandista naisten luokassa on mukana myös Jenni Karppinen.

Kilpailussa on suomalaisten lisäksi mukana runsaasti eurooppalaisia pelaajia. Norjan Lykke Lorentzen sekä Anniken Kristiansen Steen ovat tällä kaudella kilpailleet Yhdysvalloissa hyvin tuloksin. Mukana on myös Disc Golf Pro Tour Europen kiertuepisteissä toisena oleva Anneli Tõugjas-Männiste (EST) sekä tasaisen varmasti Euroopassa pelannut Rachel Turton (GBR).

Yhdysvaltojen toivo lepää Ella Hansenin harteilla. Hansenilla on tältä kaudelta voitto OTB Openista, mutta peli ei ole voiton jälkeen ollut täydessä iskussa. Nähtäväksi jää miten Hansen pystyy navigoimaan Ymergårdenin tiukkaa metsärataa.

Silva Saarisen voittoputki on jo neljän voiton mittainen, tuleeko Swedish Openista viides? Kuva: DGPT / Marika Salmi

Kilpailuseuranta

Swedish Openia pääset seuraamaan livenä Disc Golf Networkilta. Muistathan, että Suomen Frisbeegolfliiton kilpailulisenssillä saat Disc Golf Networkin puoleen hintaan. Nyt jos koskaan kannattaa napata DGN Pro tilaus, sillä se kattaa myös heinäkuun lopussa Nokialla pelattavan European Openin.

Kuten aina, kilpailun tuloksia pääsee seuraamaan myös PDGA Livestä. Kannattaa ottaa seurantaan myös Disc Golf Pro Tourin, Disc Golf Netowrkin ja Swedish Openin Instagram-kanavat. Disc Golf Team Finlandin pelaajien suorituksia pääset seuraamaan DGTF-Instagramissa.