Siirry sisältöön
2.7.2024

Suomen mestaruus ratkotaan ­­Sipoossa­

Tulevana viikonloppuna 4.-7.7. käydään avoimen luokan SM-kilpailut Sipoossa, Sibbe Disc Golfilla. Sibbe on tapahtumapaikkana tuttu mm. 2020 SM-kilpailuista, sekä Tyyni Openista. Kaikki Disc Golf Team Finlandin pelaajat ovat kilpailussa mukana.

Kilpailun näyttämönä Sibbe

Vuoden 2024 SM-kilpailut käydään Sibbe Disc Golfilla. Rataa on muokattu viime vuosilta ja luvassa on täysin uusi, SM-kilpailuja varten suunniteltu kokonaisuus. Avoimen luokan layoutin PAR-lukema on 60 ja väylien kokonaispituus 2531m. Väylien keskipituuden ollessa yli 140m, Sibbe vaatii pelaajilta tarkkuuden lisäksi myös heittopituutta.

Naisten luokan layoutin PAR-lukema on 63 ja kokonaispituus 2367m. Myös naisten luokkaa haastetaan tänä vuonna erityisesti heittopituuden osalta, väylien keskipituuden ollessa yli 130m. Pelialueiden rajaus Sibbessä on tiukka ja pienistäkin virheistä rangaistaan.

Rata tarjoaa myös jonkin verran korkeuseroja, sekä jo legendaksi muodostuneen väylän #18, vedenylitysväylän. Mentaalipeli näyttelee isoa roolia, kun pelaajien täytyy tiedostaa että koko kierros voi kaatua viimeiseen väylään. Kilpailun voittajaksi nousee pelaaja, joka pystyy pitämään pään kylmänä sekä toistamaan pelisuunnitelmansa ilman virheitä.

Sibbe Disc Golfin väylä #18 korilta päin kuvattuna. Tälle väylälle ratkeaa Suomen mestaruus. Kuva: Marika Salmi / EPT Tyyni Open 2023

Niklas Anttila tähtää neljänteen mestaruuteen

Avoimessa luokassa katse suuntautuu tämän vuoden parhaimpaan suomalaispelaajaan, Niklas Anttilaan. Menestystä on tänä vuonna tullut Suomen sekä Euroopan pelikenttien lisäksi myös Yhdysvalloista. Anttila voitti ensimmäisenä suomalaisena avoimen luokan pelaajan Disc Golf Pro Tour Elite Series-kilpailun Texasissa aiemmin keväällä.

Suomen mestaruuksia Anttilalta löytyy ennestään jo kolme kappaletta, vuosilta 2020, 2022 sekä 2023. Ensimmäinen mestaruus tuli juurikin Sibbestä, kun kilpailu venyi Jesse Niemisen kanssa aina jatkoväylille saakka. Nieminen on tänäkin vuonna yksi Anttilan suurimmista haastajista.

Tämän kauden kilpailusuoritusten perusteella Onni Armiselta voisi löytyä keinot Anttilan haastamiseen. Armisella on kotimaan kilpailuista voitto Prodigy Disc Pro Tour Oulusta, sekä liuta erinomaisia sijoituksia Euroopan kilpailuista. Viime vuoden Tyyni Openin voittaja Lauri Lehtinen on myös varteenotettava vastus.

Disc Golf Team Finlandin avoimen luokan pelaajista on nostettava esiin Lauri Lehtisen lisäksi Joona Heinänen sekä Väinö Mäkelä. Heinänen on suorittanut alkukauden ajan varmaa peliä ja palasten loksahtaessa kohdalleen antaa varmasti Anttilalle kovan vastuksen.

Mäkelän tilanne on mielenkiintoinen, sillä lähes kymmenen vuoden taival pääsponsorin Prodigy Discin kanssa tuli päätökseen hiljattain. Nykyään Innova Champion Discsiä edustava Mäkelä on kuitenkin vuoden 2021 mestari. Mäkelä on viimeisen seitsemän vuoden aikana sijoittunut kaikissa SM-kilpailuissa kärkikuusikon joukkoon.

Pystyykö Niklas Anttila jatkamaan voittoputkeaan Suomen mestaruuksien osalta? Kuva: DGPT / Marika Salmi

Jatkuuko Silva Saarisen voittoputki?

Vaikka naisten luokasta löytyy moninkertaisia Suomen mestareita useampi, ennakkosuosikiksi nousee Silva Saarinen. Viiden Disc Golf Pro Tour osakilpailun voittoputki ennen SM-kilpailuja on nostanut Saarisen myös kotimaan arvokilpailun suurimmaksi haastajaksi.

Puolustavalla mestarilla Heidi Laineella on täysi työ pitää takanaan Saarisen lisäksi myös moninkertaiset mestarit Eveliina Salonen sekä Henna Blomroos. Viime vuonna mestaruus ratkottiin jatkoväylillä Laineen sekä Salosen välillä ja Laine nappasi ensimmäisen SM-kultansa.

Eveliina Salosen kausi on ollut huikea. Matkalle mahtuu kaksi Elite Series-voittoa sekä yksi Major-arvoturnausvoitto Yhdysvalloista. Peli on tällä kaudella ollut parhainta mitä tähän asti on nähty. Saarisen haastamiseen tarvitaan kuitenkin neljä kierrosta erinomaista frisbeegolfia.

Henna Blomroos haastoi viime viikonloppuna Swedish Openissa Saarista aina viimeisille väylille asti. Voittoon asti se ei lopulta kuitenkaan riittänyt. Blomroosin peli on ollut hyvää, mutta korkein paikka podiumilla uupuu tältä vuodelta. Olisiko tämän vuoden SM-kilpailuissa sen aika, etenkin kun viimeksi Sibbessä Suomen mestaruudesta kilpailtaessa Blomroos nappasi voiton.

Silva Saarinen otti viidennen voittonsa putkeen viime viikonloppuna Ruotsissa, tuleeko palkintokaappiin ensimmäinen SM-kulta? Kuva: DGPT / Marika Salmi

Kilpailuseuranta

Frisbeegolfin SM-kilpailuja pääset seuraamaan parhaiten Sibbe Disc Golfilla. Yleisöohjeet lipunmyynnin, saapumisohjeen ja katsojaetiketin osalta löydät frisbeegolfin-sm sivustolta. Mikäli matka Sipooseen ei tällä kertaa onnistu, kilpailua voi seurata myös Yle Areenasta suomenkielisen selostuksen kera. Livelähetys on tarjolla myös Disc Golf Networkiltä, englanniksi selostettuna.

Kilpailun jälkituotanto tulee Suomeksi selostettuna Frisbeegolfmedian Youtube-kanavalle. Englanniksi selostettu jälkituotanto on tarjolla MDG Median Youtube-kanavalla. Tuloksia voi tuttuun tapaan seurata Disc Golf Metrixistä sekä PDGA Livestä.

Kannattaa ottaa seurantaan myös Frisbeegolf-SM Instagram sekä Facebook, joihin tulee sisältöä läpi viikonlopun. Kaikki tiedot kilpailusta löytyvät frisbeegolf-sm sivustolta.

Kilpailua pääset parhaiten seuraamaan paikan päällä Sibbe Disc Golfilla. Kuva: SFL / Marika Salmi, SM 2023