31.7.2023

Suomalaismenestystä Euroopan kiertueilla – kausi jatkuu SM-viikolla

Viikolla 30/2023 Disc Golf Team Finlandin pelaajia nähtiin PDGA Euro Tourin osakilpailussa Åland Openissa Ahvenanmaalla 27.-29.7. sekä European Pro Tourin osakilpailussa Järva Openissa Ruotsissa.

Åland Open 27.-29.7.

Ahvenanmaalla, Vesterkalmaren radalla kilpailtiin 27.-29.7. Åland Open. Åland Open oli PDGA Euro Tourin kauden seitsemäs osakilpailu.

Naisten avoimessa luokassa nähtiin tiukka voittotaistelu vastikään European Openissa hienosti hopealle sijoittuneen Heidi Laineen sekä Euro Tourilla (ET) alkukaudesta kolme voittoa aiemmin napanneen Silva Saarisen välillä.

Ennen finaalikierrosta Laine johti kilpailua kolmen heiton erolla Saariseen nähden. Päätöskierroksella Saarinen käynnisti kuitenkin vahvan kirin, heittäen turnauksen parhaan kierroksen yhdeksän birdien siivittämänä. 18 väylän jälkeen tilanne kärjessä olikin tasan, ja voiton ratkaisu Saarisen ja Laineen välillä eteni ratkaisupeleihin.

Ratkaisupelit pelattiin sudden death -menetelmällä, jossa jatkoväyliä pelataan niin kauan, kunnes jompikumpi pelaa jonkin väylän parempaan tulokseen kuin toinen. Åland Openin ratkaisu nähtiin toisella jatkoväylällä, jolle Saarinen heitti birdien ja Laine parin.

Näin Saarinen kuittasi jo kauden neljännen ET-voittonsa tuloksella 186 heittoa (-9). Laine oli toinen (-9) ja Jenni Karppinen (+5) kolmas. Karppinen oli ennen päätöskierrosta jaetulla viidennellä sijalla, mutta nousi viimeisellä kierroksella hienosti podiumille.

Silva Saarinen. Arkistokuva: SFL / Mikko Koskinen

Avoimessa luokassa Åland Openin voitosta kamppailivat Niklas Anttila, Miro Ryhänen sekä yhdysvaltalainen Eagle McMahon. Ennen finaalikierrosta johdossa oli McMahon kahden heiton erolla Ryhäseen ja kolmen heiton erolla Anttilaan nähden.

Päätöskierroksella parhaassa vireessä olivat suomalaiset Anttila ja Ryhänen, jotka pelasivat kumpainenkin bogeyvapaat kierrokset lukemiin 13 alle parin. Finaalipäivän kirivaihde nosti Ryhäsen kilpailun voittoon kokonaistuloksella 155 heittoa (-34) ja Anttilan jaetulle hopealle (-33) McMahonin kanssa. Suomalaisista kymmenen parhaan joukkoon heittivät myös Joona Heinänen ja Teemu Talikainen jaetulla 5. sijallaan.

Järva Open 28.-30.7.

Ruotsissa, Järvan maineikkaalla frisbeegolfradalla kilpailtiin 28.-30.7. European Pro Tourin seitsemäs osakilpailu Järva Open.

Parhaasta suomalaissuorituksesta Järvassa vastasi Olivia Kindstedt, joka heitti hienosti naisten avoimen luokan voittoon tuloksella 185 heittoa (-4). Kyseessä oli Kindstedtin ensimmäinen voitto European Pro Tourilla.

”Kisat sujuivat omalta osaltani hyvin. Ensimmäisellä kierroksella heittäminen oli väylälle 12 saakka vaikeaa, mutta sen jälkeen alkoi kulkemaan, ja sain pelastettua kierrostuloksen pariin. Toisella kierroksella pelasin 4 alle parin, mikä oli mielestäni oikein hyvin. Kolmannella kierroksella voittoon riitti par-tulos”, Kindstedt kommentoi.

Olivia Kindstedt Järva Openin finaalikierroksella. Kuva: European Pro Tour / Marika Salmi

Toiseksi sijoittui ruotsalainen Sofie Björlycke (E) ja kolmanneksi virolainen Anneli Tõugjas-Männiste (+2). Suomalaisista kymmenen parhaan joukkoon heittivät myös Tinja Väisänen (4:s) ja Hannele Määttä (8:s).

Avoimessa luokassa kaksi ensimmäistä sijaa menivät Yhdysvaltoihin, kun voittoon heitti Luke Humphries (-21) ennen Isaac Robinsonia (-18). Teemu Talikainen oli paras suomalainen jaetulla kolmannella sijallaan Henric Hagmanin (SWE) kanssa (-15).

Suomalaispelaajista kymmenen parhaan joukkoon sijoittuivat myös Juho Parviainen (5:s), Rasmus Tuominen (8:s) ja Luukas Rokkanen (10:s).

Kausi jatkuu SM-kilpailuissa Lahdessa

DGTF-pelaajien kausi jatkuu heti tällä viikolla, kun frisbeegolfin SM-kilpailut järjestetään Lahdessa 3.-6.8.2023. Frisbeegolfin SM-kilpailuita voi seurata tarkemmin SM-kisojen omissa kanavissa: frisbeegolf-sm.fi, Facebook-sivulla Frisbeegolf-SM ja Instagramissa @frisbeegolfsm.

Naisten avoimen luokan lähdöt ovat torstaista lauantaihin klo 8.30-9.30 välillä ja finaalipäivänä klo 9.30-10.30 välillä. Avoimen luokan lähdöt ovat torstaista lauantaihin klo 10.00-15.30 välillä ja finaalipäivänä klo 11.00-16.30 välillä. Perjantaista sunnuntaihin luokkien lähdöt ovat luokittain käännetyssä tulosjärjestyksessä.

Kilpailukierroksista on saatavilla suorat lähetykset jokaiselta kilpailupäivältä. Kierrokset 1-3 ovat kokonaisuudessaan nähtävissä Disc Golf Stream -alustalla. Molempien luokkien finaalikierroksen lähetykset näytetään ilmaiseksi Yle Areenassa sekä koosteina Ylen SM-viikkojen tv-lähetyksissä. Ylen lähetyksen tuottaa Disc Golf Stream yhdessä Ylen tuotannon kanssa. Lisäksi kierroksista julkaistaan jälkituotannot Youtubeen.

Kilpailun livetuloksia voi seurata Disc Golf Metrixissä ja Udisc Livessä.