Siirry sisältöön
13.5.2024

Suomalaisjuhlaa Copenhagen Openissa

Disc Golf Pro Tour jatkui Euroopassa 10.-12.5. käydyllä Copenhagen Openilla Kööpenhaminassa, Tanskassa. Naisten luokassa voiton nappasi jännittävän finaalin jälkeen Eveliina Salonen. Avoimessa luokassa voittoa juhli Jesse Nieminen.

Disc Golf Pro Tour Europe jatkui tällä kertaa Elite Series-kilpailulla, Copenhagen Openilla. Jaossa oli kiertuepisteitä Euroopan kiertueen lisäksi myös koko Disc Golf Pro Tourille. Jännittävä ja vaihderikas kilpailu päättyi lopulta suomalaisjuhliin molemmissa luokissa.

Naisten luokassa voittoon nousi jatkoväylien jälkeen Eveliina Salonen. Salosen kanssa voitosta kamppaillut Kaidi Allsalu (EST) jäi toiseksi. Podiumin täydensi Silva Saarinen.

Disc Golf Team Finlandin suoritus naisten luokassa oli erinomainen, kun Heidi Laine oli neljäs ja Jenni Karppinen kuudes. Kärkikymmenikköä täydensi vielä suomalaisten osalta Sonja Laine.

Uskomaton nousu takaa ohi

Naisten luokan ratkaisu venyi aina jatkoväylille asti, kun Eveliina Salonen ja Kaidi Allsalu (EST) kamppailivat voitosta. Eroa oli ennen finaalikierroksen alkua neljä heittoa. Finaalikierros kuitenkin käynnistyi Salosen osalta karmealla tavalla, kun neljän heiton ero pomppasi triplabogeyn myötä kahdeksaan heittoon.

Peli näytti tässä vaiheessa jo pelatulta. Allsalu oli koko viikonlopun ajan suorittanut tasaisen varmaa peliä ilman helppoja virheitä. Viimeisellä kierroksella kuitenkin pelikirja ei pitänyt samalla tavalla ja virheitä alkoi tulla. Salonen nousi hitaasti mutta varmasti tuloksissa ylöspäin.

Viimeiselle väylälle saavuttaessa eroa oli yksi heitto Allsalun hyväksi. Valbyparkenin radan päätösväylänä toimi naisten luokassa hurja 327m PAR6 väylä. Salosella oli kuitenkin etu tälle väylälle, sillä hän oli harjoituksissa onnistunut pelaamaan väylän vain neljällä heitolla ja ottamaan eaglen.

Salosen neljäs heitto oli 11m putti puun ja oksien takaa. Putti upposi komeasti korin pohjalle ja Salonen otti kilpailun ainoan eaglen tälle PAR6 väylälle. Allsalu otti birdien ja näin ollen tilanne oli tasan.

Ratkaisu löytyi vasta jatkoväyliltä

Ratkaisua täytyi hakea jatkoväyliltä. Jatkoväylinä tässä tapauksessa toimivat väylät 7, 15 ja 18 putkeen niin kauan kunnes voittaja selviää. Allsalu antoi heti ensimmäisellä jatkoväylällä mahdollisuuden heittämällä kiekon pelialueen ulkopuolelle, OB:lle. Salonen ei kuitenkaan pystynyt vielä tätä tilaisuutta hyödyntämään.

Seuraavalla jatkoväylällä Salosen avaus jäi lyhyeksi, 11 metriä korista. Allsalun avaus liiteli noin kuuteen metriin. Salonen onnistui jälleen erittäin haastavassa putissa, Allsalun oli pakko saada putti sisään. Allsalu kuitenkin epäonnistui suorituksessaan ja Salonen kruunattiin jo toista kertaa tällä kaudella DGPT Elite Series voittajaksi.

Eveliina Salonen nappasi voiton tiukan kamppailun jälkeen. Kuva: DGPT

Historiallinen kausi meneillään

Eveliina Salosen kuluva kausi on tähän asti hänen uransa paras. Kaksi DGPT Elite Series voittoa ja Major-arvoturnauksen voitto. Suomalaisten isot kansainväliset voitot ovat olleet vuosien varrella tiukassa. Salonen on kuitenkin näitä isoja voittoja napannut tällä kaudella jo kolme kappaletta.

Vaikka Viron Kristin Tattar on edeltävien kausien suoritusten perusteella nostettu maailman parhaaksi naispelaajaksi, tällä tahdilla Salonen nousee mukaan tähän taisteluun. Disc Golf Pro Tourin kiertuepisteissä Salonen johtaa tällä hetkellä hyvinkin selkeästi Tattaria yli sadan pisteen erolla.

Copenhagen Openin voiton myötä Salonen on ensimmäinen suomalaispelaaja joka on voittanut kaksi Elite Series kilpailua saman kauden aikana. Elite Series voittoja Salosella on nyt jo neljä kappaletta, kahden Majorin lisäksi.

Suomalaiset kärjessä avoimessa luokassa

Avoimessa luokassa voittoon nousi Jesse Nieminen. Nieminen pelasi tasaisen varmaa peliä läpi turnauksen ja otti näin ollen uransa ensimmäisen Elite Series voiton. Copenhagen Open oli historiallinen kilpailu, sillä molemmissa luokissa voittajaksi kruunattiin suomalaispelaaja. Nieminen liittyy tämän myötä Niklas Anttilan seuraksi avoimen luokan Elite Series kilpailun voittajien joukkoon.

Jaetulle toiselle sijalle suoriutuivat Disc Golf Team Finlandista Niklas Anttila. Toisen sijan Anttilan kanssa jakoi vasta 16-vuotias Eetu Tuominen. Anttila oli voittotaistelussa mukana loppuun asti, mutta tällä kertaa se ei riittänyt. Podiumille pääsy Elite Series kilpailussa on kuitenkin jälleen erittäin vakuuttava suoritus Anttilan erinomaisen kauden aikana. Tämän tuloksen myötä Anttila nousee DGPT-kiertuepisteissä kolmanneksi.

DGTF-pelaajat täydensivät kärkikymmenikköä avoimessa luokassa usean pelaajan voimin. Viime vuonna toiseksi tullut Samuel Hänninen nousi hurjalla -12 finaalikierroksella jaetulle neljännelle sijalle. Hännisen lisäksi kärkikymmeniköstä löytyy Lauri Lehtinen T7 ja Daniel Davidsson T9.

Niklas Anttila nousi erinomaisen kilpailun myötä Disc Golf Pro Tourin kiertuepisteissä kolmanneksi. Kuva: DGPT

Kotimainen ammattilaiskiertue alkaa

Siinä missä Disc Golf Pro Tour hyppää vielä hetkeksi takaisin Yhdysvaltoihin, kotimainen ammattilaiskiertue Prodigy Disc Pro Tour starttaa Jämikeskuksen frisbeegolfradalla, Jämijärvellä. Mukana on DGTF-pelaajia niin avoimessa, kuin naisten luokassa.

Disc Golf Pro Tour jatkuu Stocktonissa, Kaliforniassa OTB Openin muodossa. Disc Golf Team Finlandista mukana on neljä avoimen luokan pelaajaa.

Tulevan viikonlopun kilpailuista voit lukea enemmän myöhemmin tällä viikolla julkaistavasta DGTF-ennakkokatsauksesta.