Siirry sisältöön
18.3.2024

Niklas Anttila historialliseen voittoon Yhdysvalloissa

Disc Golf Pro Tourin kolmas osakilpailu The Open at Austin käytiin Austinissa, Texasissa kuluneena viikonloppuna 15.-17.3. Niklas Anttila otti historiallisen voiton avoimessa luokassa, naisten luokan voittoon nousi Ohn Scoggins.

Niklas Anttila teki sen vihdoin. Ensimmäinen avoimen luokan Elite -tason kilpailun voitto Suomeen koskaan. Kilpailu oli todella tiukkaa ja voitto irtosikin vain yhden heiton erolla toiseksi tulleeseen Kyle Kleiniin (USA). Kolmanneksi sijoittui Calvin Heimburg (USA).

Disc Golf Team Finlandin pelaajista Väinö Mäkelä sijoittui sijalle T29 ja Tuomas Hyytiäinen sijalle T62. Muista suomalaisista Jesse Nieminen sijalle T40.

Niklas Anttila vihdoin voittoon Disc Golf Pro Tourilla

Niklas Anttilan kova työ palkittiin vihdoin. Kuva: DPGT

Siinä missä Niklas Anttilan uran ensimmäinen Disc Golf Pro Tour Elite Seriesin voitto jäi viime viikonloppuna WACOssa yhden heiton päähän, tänä viikonloppuna Austinissa tilanne oli toisinpäin. Anttila lähti finaalikierrokselle kilpailun kärkipaikalta, kahden heiton erolla toisena olleeseen Ganon Buhriin (USA).

Tilanne oli kuitenkin todella tiukka, koko kärkikymmenikkö oli vain muutaman heiton sisällä toisistaan. Tilannetta mutkisti vielä entisestään viikonloppuna Austinissa riehuneet ukkosmyrskyt, joiden takia kilpailu keskeytettiin useaan otteeseen. Näin ollen viimeinen kierros pelattiinkin 18-väylän sijaan vain 15-väyläisenä.

Finaalikierroksen alkupuolella selvisi, että Anttilan suurin haastaja ei välttämättä löydy kärkiryhmästä, vaan toisesta, tai peräti kolmannesta ryhmästä. Cole Redalen (USA), Kyle Klein ja Calvin Heimburg tekivät kovaa nousua. Loppusuoralle tullessa Anttila tiesi, että voittoon vaaditaan kokonaistulos -27. Tämä tarkoitti birdien ottamista kilpailun viimeiselle väylälle.

Anttilan avausheitto oli täydellinen, aivan keskelle väylää. Lähestyminen kuitenkin jätti toivomisen varaa ja kilpailun voittoon jäi 11m putti. Anttila kuitenkin onnistui elämänsä tärkeimmässä tilanteessa ja laittoi kiekon koriin. Epäonnistunut putti olisi pitänyt Anttilan tuloksessa -26, tasoissa Kyle Kleinin kanssa ja kilpailun voitosta oltaisiin käyty ratkaisupeli äkkikuoleman kautta.

Niklas Anttilan voitto on koko Suomelle historiallinen. Ensimmäistä avoimen luokan Elite Series voittoa on odotettu pitkään. Suomalaisista avoimessa luokassa siihen ei ole pystynyt kukaan, naisten luokassa Eveliina Salosella on voittoja peräti kolme. Voitto on myös Anttilan uran suurin voitto.

Naisten luokassa paras kilpailusuoritus koskaan

Naisten luokassa nähtiin myös jotain historiallista, kun Ohn Scoggins (USA) voitti kilpailun peräti 11. heiton erolla toiseksi tulleeseen Kristin Tattariin (EST) nähden. Voitto ei sinänsä ole heittojen määrän takia erikoinen, vaan Scoggins pelasi kilpailun 1029 rating keskiarvolla, joka on korkein kilpailurating naisten luokassa koskaan. Scogginsin toinen kierros, -13, oli viidenneksi korkeiten ratettu kierros naisten luokassa ikinä. Mikäli rating ei ole tuttu käsite, siihen voi tutustua tästä linkistä.

Kolmanneksi sijoittunut Missy Gannon (USA) jäi peräti 16 heittoa Scogginsin taakse. Tämän tason erot ovat näin korkean tason kilpailussa todella harvinaisia. Scogginsin toisen kierroksen tulos oli niin hyvä, että hän olisi sijoittunut kilpailussa toiseksi pelkästään sen turvin, mikäli olisi pelannut kaksi muuta kierrosta par-tulokseen.

Disc Golf Team Finlandin naiset taistelivat jälleen podiumpaikasta. Henna Blomroos sijoittui jaetulle neljännelle sijalle. Blomroosin heitto oli jälleen erinomaista, mutta puttaaminen tuotti edelleen haasteita. Eveliina Salonen oli lopulta kahdeksas ja Heidi Laine jaettu yhdeksäs.

Kaikkien suomalaisnaisten sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon lupaa hyvää ensi viikonlopun tulevaa major-kilpailua, Yhdysvaltain naisten mestaruuskilpailua ajatellen.

Henna Blomroosin heitto oli jälleen kilpailun terävintä kärkeä. Kuva: DGPT

Kauden ensimmäinen Major-kilpailu ensi viikonloppuna

Disc Golf Team Finlandin naisten suorituksia pääsee seuraamaan tulevana viikonloppuna 21.-24.3 pelattavassa USWDGC:ssä, eli naisten Yhdysvaltain mestaruuskilpailussa.

Neljän kierroksen major-tason kilpailuun osallistuu jo Yhdysvalloissa kiertävien Salosen, Blomroosin ja Laineen lisäksi Silva Saarinen. Disc Golf Team Finlandin kevään kilpailuista voit lukea kattavamman ennakon sivuiltamme.