Siirry sisältöön
20.9.2023

Neljä suomalaisnaista metsästää voittoa USWDGC:ssä

USWDGC eli naisten avoimet Yhdysvaltojen mestaruuskilpailut kisataan Pohjois-Carolinan Burlingtonissa 21.-24. syyskuuta. Mukana Major-voitosta kamppailemassa nähdään suomalaisista Eveliina Salonen, Henna Blomroos, Heidi Laine ja Silva Saarinen.

Naisten osalta vuoden 2023 viimeinen Major-tason kilpailu USWDGC (United States Women’s Disc Golf Championships) on vuorossa 21.- 24. syyskuuta. Kilpailussa nähdään useampikin suomalaiskilpailija, kun Eveliina SalonenHenna BlomroosHeidi Laine ja Silva Saarinen metsästävät himoittua titteliä.

Kristin Tattar (EST) lähtee kilpailuun ennakkosuosikkina ja sama ennakkoasetelma on käytännössä jokaisessa kilpailussa, johon virolaisheittäjä osallistuu. Tattar on voittanut kauden aikana pelaamistaan 18 kilpailusta peräti 11. Palkintokaappia on täyttänyt kauden aikana EM- ja MM-voittojen lisäksi myös muun muassa European Openin voittopokaali.

Tattarin kärkihaastajiin lukeutuvat ainakin Missy Gannon (USA), Hailey King (USA), säännöllisesti palkintopallisijoituksilla viihtyvä tuore MM-kolmonen Holyn Handley (USA) sekä Ohn Scoggins (USA).

Usein parhaiten juuri isoissa kilpailuissa viihtyvällä Gannonilla on kaudelta kahdeksan sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Esimerkiksi Norjan PCS Open -kilpailussa Gannon hävisi Tattarille vain heiton verran.

Scogginsille on kertynyt kauden aikana jo huikeat 16 palkintopallisijoitusta, joista seitsemän voittoa. Kokenut heittäjä on tosin kärsinyt käsivammasta, mikä johti keskeytykseen MM-kisoissa. Viime viikolla pelatussa MVP Openissa hän oli kuitenkin jaetulla kakkossijalla Tattarin kanssa, joten heitto näyttää kulkevan.

Hallitseva USWDGC-mestari King nappasi MVP Openin voiton ja kukisti täten myös Tattarin, mikä toi nuorelle heittäjälle varmasti tukun itseluottamusta.

Mukana neljä suomalaista

Eveliina Salosen voitti Tallinnassa järjestetyissä EM-kisoissa pronssia ja oli heti perään MM-kisoissa hienosti jaetulla neljännellä sijalla Blomroosin kanssa. MVP Openissa Salonen oli niin ikään neljännellä sijalla.

Henna Blomroosin on ollut kauden aikana kahdeksasti kymmenen parhaan joukossa, muttei vielä kertaakaan kolmen parhaan joukossa. Vaikka kausi on ollut pitkä, virettä riittää vielä, mistä osoituksena varsin tuore nelossija MM-kisoista.

Huikeaa läpimurtokauttaan pelaava Silva Saarinen voitti alkukauden aikana peräti neljä osakilpailua Euro Tourilla. Loppukausi on tuonut kuudennen sijan MM-kisoista ja EM-hopeaa. Saarinen voitti lisäksi elokuun alussa SM-pronssia, eikä ollut kaukana.

Jos Saarinen pelaa läpimurtokauttaan, voidaan sanoa, että myös Heidi Laine on pelannut itsensä viimeistään kuluvan vuoden aikana lajin eliittiin. Laine on sijoittunut yhdeksän kertaa kolmen parhaan joukkoon, josta voittoja on viisi. Kauden kovin voitto irtosi SM-kisoissa jännittävässä sudden death -ratkaisussa Salosta vastaan. Suomen mestaruuden ohella Laineen kauden ehdottomia kohokohtia oli European Openin kakkossija.

Kilpailun livetuloksia voi seurata Udisc Livessä, livelähetyksistä vastaa Disc Golf Network.

Teksti: Markus Viljanen