Siirry sisältöön
4.10.2023

Kauden viimeisessä major-kilpailussa USDGC:ssä kilpailee peräti 14 suomalaista

Rock Hillissa, Etelä-Carolinassa kilpaillaan 5.-8. lokakuuta 2023 kauden viimeinen frisbeegolfin major-turnaus USDGC eli Yhdysvaltojen avoin mestaruusturnaus sekä Throw Pink Women’s Disc Golf Championship. Viime vuonna USDGC:ssä nähtiin upeaa suomalaismenestystä, kun Niklas Anttila sijoittui toiseksi Gannon Buhrin viedessä voiton.

Suomalaisia nähdään tämän vuoden USDGC:ssä hulppea määrä, sillä mukana on peräti 14 suomalaispelaajaa. Disc Golf Team Finlandista mukana ovat Niklas AnttilaVäinö MäkeläLauri LehtinenJoona Heinänen, Tuomas HyytiäinenDaniel Davidsson ja Samuel Hänninen. Mukana ovat myös Jesse Nieminen, Severi SaviniemiNestori TuhkanenMiro RyhänenPekka Hyvönen, Rasmus Saukkoriipi ja Onni Ruusunen.

Suomalaispelaajista Anttilalla on major-kilpailuista jo rutkasti kovan luokan näyttöjä, olihan hän vuosi sitten USDGC:ssä toinen ja tämän vuoden huhtikuussa Champions Cupin kakkonen.

Lehtinen on voittanut tällä kaudella Nokia Openin ja Tyyni Openin sekä napannut SM-pronssia. Lisäksi Lehtinen oli Skellefteå Openissa toinen, elokuun EM-kisoissa viides ja hiljattain MM-kisoissa 13. sijalla.

Mäkelä oli EM-kisoissa kymmenes, minkä jälkeen MM-kisoista tuli 33. sija ja DGPT Playoffseista 23. sija. Mäkelä oli alkukaudesta Yhdysvalloissa useassa kisassa kymmenen parhaan joukossa, joten potentiaalia huippusuoritukseen löytyy.

Mielenkiintoisia seurattavia ovat myös muun muassa nuoret Ryhänen ja Ruusunen, joilla on kummallakin alla loistava kausi. Hurjaa vauhtia kehittyvä Ryhänen on voittanut Oulun Pro Tour -osakilpailun, Åland Openin ja parifrisbeegolfin Suomen mestaruuden. Ruusunen on voittanut junioreissa Suomen mestaruuden ja Euroopan mestaruuden. Kumpikaan ei ole vielä aiemmin urallaan pelannut Yhdysvalloissa.

Ei vain yhtä ennakkosuosikkia

USDGC:n osallistujalista pursuaa kovatasoisia nimiä, eikä joukosta voi nostaa vain yhtä ennakkosuosikkia. Gannon Buhr lähtee puolustamaan mestaruuttaan ja hän onkin kilpailusta toiseen varteenotettava voittajaehdokas. Buhr on voittanut tällä kaudella peräti kuusi kilpailua ja ollut kolmen parhaan joukossa yhteensä yhdeksän kertaa. Edellisestä top3-sijoituksesta on kuitenkin vierähtänyt vajaat kaksi kuukautta.

Yksi ennakkoon kovimmista nimistä on Isaac Robinson. Tuore maailmanmestari on voittanut kuluvalla kaudella kaksi majoria, sillä hän vei nimiinsä myös huhtikuussa pelatun Champions Cupin. Kahden suurvoiton lisäksi Robinson on sijoittunut tällä kaudella kolmen kärkeen seitsemästi.

Calvin Heimburgilla on tältä kaudelta kolme voittoa ja peräti 13 sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Top5-sijoituksia Heimburgilta löytyy 18, eikä hän ole tipahtanut kymmenen kärjen ulkopuolelle kuin kerran koko kauden aikana. Tasaisen tehokasta suorittamista siis löytyy.

Mukana ovat toki myös kestomenestyjät Ricky WysockiSimon Lizotte ja Eagle McMahon. Heistä jokainen on voittanut kauden aikana Disc Golf Pro Tourilla kahdesti. Lisäksi Matt Orum on ollut loppukaudesta todella kovassa iskussa. Kolminkertainen USDGC-voittaja Paul McBeth ei ole tänä vuonna mukana.

Neljä suomalaista mukana TPWDGC-kilpailussa

Naisten Yhdysvaltojen avoimet mestaruuskilpailut (USWDGC) pelattiin kaksi viikkoa sitten Pohjois-Carolinassa. Nyt USDGC:n kanssa samaan aikaan samalla radalla heitetään naisten Throw Pink Women’s Disc Golf Championship. Viime vuonna vastaavan kilpailun voiton vei Catrina Allen tuloksella -16. Toiseksi tuli Kristin Tattar (-13) ja kolmanneksi Henna Blomroos (-12).

Tämän vuoden kilpailun ylivoimainen ennakkosuosikki on Tattar, joka on voittanut tällä kaudella jokaisen major-kilpailun (Champions Cup, European Open, MM-kisat ja USWDGC). Ainoa kilpailu, jota Tattar ei ole viimeisen kolmen kuukauden sisällä voittanut, oli syyskuun puolivälissä pelattu MVP Open. Tuolloin Hayley King vei voiton ja Tattar oli jaetulla toisella sijalla Ohn Scogginsin kanssa.

Edellä mainittujen ohella Tattarin kärkihaastajiin kuuluvat muun muassa yhdysvaltalaiset Missy Gannon ja Holyn Handley. Suomen huippunimistä kisassa nähdään Blomroosin lisäksi Eveliina SalonenHeidi Laine ja Silva Saarinen.

Salonen on parantanut suorituksiaan syksyn edetessä. Salonen voitti elokuussa EM-pronssia ja oli MM-kisoissa jaetulla neljännellä sijalla Blomroosin kanssa. Viime vuoden Throw Pinkissä hän oli yhdeksäs. Blomroos on tehnyt tasaista työtä, ja huippusijoitus tuli toissa viikolla USWDGC:ssä, jossa hän oli kolmas.

Saarinen voitti alkukaudesta neljä osakilpailua Euro Tourilla. Lisäksi hän on ollut EM-hopealla ja MM-kisoissa kuudes. Laine oli puolestaan MM-kilpailuissa 12:s, MVP Openissa 16:s ja USWDGC:ssä 17:s. Laine osallistui ainoana suomalaisena viime viikonlopun Carolina Clashiin, missä hän oli lopulta hienosti neljäs.