Siirry sisältöön
24.7.2023

Heidi Laine toinen European Openissa

Major-turnaus European Open huipentui sunnuntaina 23.7. Nokialla, kun ohjelmassa oli kilpailut päättävä neljäs ja samalla viimeinen kierros. Huippujännittävän päivän parhaaseen suomalaissuoritukseen ylsi Team Finland -pelaaja Heidi Laine, joka oli naisten avoimessa luokassa upeasti toinen.

European Openissa kilpailtiin avoimessa ja naisten avoimessa luokassa. Kilpailuun otti osaa yhteensä 134 pelaajaa kymmenestä eri maasta. Turnauksessa pelattiin yksi pelikierros päivässä, torstaista sunnuntaihin.

Laineelta upea finaalikierroksen nousu

Naisten avoimessa luokassa finaalikierrokselle suunnattiin tilanteessa, jossa hallitseva maailmanmestari Kristin Tattar (EST) johti kilpailua tuloksella 10 alle parin. Tattarin takana oli kuitenkin melko tasaista. Henna Blomroos oli toisena (+4). Jaetulla kolmannella sijalla olivat puolestaan yhdysvaltalaiset Missy Gannon ja Catrina Allen (+5). Heidi Laine oli viidentenä (+6) ja Ella Hansen (USA) kuudentena (+7).

Tattar ei päästänyt haastajiaan lähelle päätöskierroksellakaan, vaan vei European Openin mestaruuden kokonaistuloksella 249 heittoa (-11). Muista podiumsijoituksista käytiin sen sijaan huima mittelö päätöskierroksen aikana.

Laine avasi finaalikierroksensa parilla ja kolmella bogeylla, jolloin ero podiumsijoille kasvoi suurimmillaan neljän heiton suuruiseksi. Blomroos oli puolestaan kiinni podiumsijassa vielä kierroksen alussa, mutta bogeyt tiputtivat hänet lopulta kärkikolmikon ulkopuolelle.

Kierroksen puolivälin tienoilla Laine napsi jälleen tuloskorttiinsa birdieitä, ja ero toisena ja kolmantena olleisiin Gannoniin ja Alleniin kaventui. Väylän 14 jälkeen Laine oli jälleen jaetulla kolmannella sijalla Allenin kanssa, Gannon oli puolestaan toisena kahden heiton päässä.

Laine pelasi kierroksen päätösväylät puhtaasti, vaikka kierros keskeytettiinkin ukkosen vuoksi. Tauon jälkeen Laine huipensi kierroksensa vielä viimeisen väylän eagleen (tulos 2 alle parin). Viimeisen väylän huimalla loppukirillään Laine siirtyi yhdysvaltalaisten edelle ja nappasi hopeaa.

Laineelle siis hopeaa (+5), Gannonille ja Allenille puolestaan jaettu pronssisija (+6).

”Tämä sijoitus tuntuu mahtavalta. En oikein vielä tajuakaan, että mitä se tarkoittaa, kun näin isossa kisassa tuli toiseksi. Tuntuu huippuhyvälle ja oli siistiä pelata, kun oli yleisöä joka kannusti”, kommentoi Laine tunnelmiaan kilpailun jälkeen.

”En katsonut tuloksia missään vaiheessa kierroksen aikana, eli en tiennyt mikä tilanne on. Viimeisen putin jälkeen kuulin, että olen joko toinen tai kolmas, ja että se selviää sitten sen jälkeen, miten kärkiryhmä pelaa.”

Heidi Laine.

Muista DGTF:n pelaajista Blomroos sijoittui jaetulle 9. sijalle (+11), Eveliina Salonen 12. sijalle (+14), Silva Saarinen 13. sijalle (+19), Jenni Karppinen 14. sijalle (+20) ja Olivia Kindstedt 16. sijalle (+25).

Corey Ellis avoimen luokan mestariksi

Myös avoimessa luokassa finaalikierrokselle suunnattiin jännittävistä asetelmista. Kolmen kierroksen jälkeen kilpailua johti yhdysvaltalainen Calvin Heimburg (-26) ennen maanmiestään Anthony Barelaa (-24). Corey Ellis (USA) oli kolmantena (-23) ja Väinö Mäkelä (-22) puolestaan jaetulla neljännellä sijalla yhdessä Eagle McMahonin, Kyle Kleinin ja Ezra Aderholdin kanssa.

Mäkelä avasi kierroksen parilla, birdiellä ja kahdella bogeylla, jolloin kärkisijakamppailu karkasi muutaman heiton päähän. Kärjessä mittelö oli erittäin tasaista. Isoimmat ratkaisut nähtiin kierroksen lopulla, kun johdossa ollut Barela heitti haastatavalle 16. väylälle neloisbogeyn. Tämä avasi tien Ellisille, joka siirtyi toiselta sijalta kilpailun kärkipaikalle.

Ellis päätti kierroksensa birdiellä ja parilla, ja varmisti näin ensimmäisen Major-voittonsa kokonaistuloksella 33 alle parin. Toiseksi nousi Klein (-32) ja kolmanneksi Aderhold (-31). Viime vuonna European Openin mestariksi heittänyt McMahon oli lopulta neljäs (-30).

Väinö Mäkelä.

Mäkelä oli parhaana suomalaisena 11:s (-25). TOP20-sijoille heittivät suomalaisista myös Nestori Tuhkanen (jaettu 17.sija) ja Rasmus Saukkoriipi (jaettu 19. sija).

DGTF-pelaajien sijoitukset olivat Niklas Anttila (23:s), Lauri Lehtinen (26:s), Tuomas Hyytiäinen (32:s), Daniel Davidsson (36:s), Samuel Hänninen (47:s), Joona Heinänen (61:s), Kristian Kuoksa (61:s) ja Mikael Häme (79:s).