Siirry sisältöön
14.3.2024

Haastattelussa: Tuomas Hyytiäinen

Uusi frisbeegolfkausi on Yhdysvalloissa käynnissä jo täyttä vauhtia ja useampi suomalaispelaajakin on avannut kilpailukautensa. Viime vuoden tapaan myös Tuomas Hyytiäinen on suunnannut kaukaisille maille heti maaliskuun alussa. Takana ovat jo Disc Golf Pro Tour -kauden avannut, Floridassa pelattu Chess.com Invitational sekä hieman pienemmän kokoluokan Cancer Playbook Open Texasissa.

Hyytiäinen ravistelee vielä Suomen talvea kropastaan, eikä kauden alku ole ollut aivan toivotunlainen. Chess.com Invitational toi 108. sijan ja Cancer Playbook Open 61 osallistujan joukossa 15. sijan.

”Chess.com ei mennyt kuten olisin halunnut. Se oli aika penkin alle mennyt kisa ja heittäminen oli tosi vaikeaa. Pitkästä aikaa heitto tuntui siltä, ettei oikein tiennyt ollenkaan mihin se menee. Heittopeli oli niin heikkoa, ettei ollut mahdollista pelata hyvin. Toki inhottaa, että kisa meni huonosti, muttei siitä paha mieli jäänyt, kun tietää sen olleen vasta ensimmäinen kilpailu ja tekeminen oli täysin heittopelistä kiinni”, Hyytiäinen analysoi.

”Cancer Playbook Openissa heittäminen oli jo ihan hyvää, mutta siellä tuli vähän hölmöiltyä. Ihan tyytyväinen en ollut, mutta peli oli jo lähempänä sitä, miltä sen pitäisikin tuntua”.

Off season sujui onnistuneesti

Hyytiäinen kertoo keskittyneensä off seasonin aikana perusasioihin, eikä kuluneen syksyn ja talven aikana ollut vuorossa tekniikkamuutoksia, kuten joinain aiempina vuosina. Harjoittelussa pyrittiin hakemaan kestävyyttä ja rutkasti toistoja pitkää kautta ajatellen.

”Fysiikassa keskityin pääosin siihen, että pysyisin kunnossa tämän pitkän kauden ajan. Puttitreenissä jatkoin sitä tekemistä, mikä tuntui viime vuonna hyvältä. Heitossa en lähtenyt nyt niinkään muokkaamaan mitään, vaan hain mahdollisimman paljon heittoja, että se tuntuisi mahdollisimman neutraalilta heti kauden alusta”, Hyytiäinen kertoo.

”Olen tyytyväinen off seasoniin ja nyt minulla oli ensimmäistä kertaa tilanne, että pääsin heittämään paljon enemmän. Ei ole sellainen epävarma fiilis, että tuliko jotain tehtyä vai. Ei se heitto nyt ainakaan heti Floridassa kohdilleen osunut, mutta pikkuhiljaa se lähtee.

Tuhti kisarupeama Yhdysvalloissa

Hyytiäisen kisakalenterissa on tälle vuodelle peräti 18 kilpailua Yhdysvalloissa. Viime vuonna hän pelasi Yhdysvalloissa 13 kisaa ja toissa vuonna 11, joten voidaan puhua jo varsin kokeneesta kisaajasta, mitä lajin kovimpiin näyttämöihin tulee. Ammattilaisarki on selvästi jotain, mistä Hyytiäinen nauttii suuresti.

”Vielä löytyy ratoja, joita ei ole kerinnyt pelaamaan, mutta muuten täällä kiertäminen alkaa olla jo tuttua puuhaa ja tykkään siitä. Tässä saa elää omaa unelmaansa, kun on pelaamassa maailman isoimpia kisoja maailman parhaimpia pelaajia vastaan. Pääsee näkemään maailmaa ja kokemaan uusia kokemuksia samalla, kun tekee ammatikseen sitä, mistä pitää. Välillä on toki raskastakin ja huonoin puoli on se, että on niin kauan pois kotoa, missä ovat perhe ja kaverit”.

Tuomas Hyytiäisen mukana Yhdysvalloissa kilpailee mm. Niklas Anttila. Kuva: DGPT

”Viime kausi oli varmaan paras tähän mennessä”

Tuomas Hyytiäisen viime kauden paras suoritus oli EM-pronssi. Kuva: DGPT

Viime kausi alkoi Hyytiäisellä hieman nihkeästi ja sijoitukset pyörivät kaukana kärkikahinoista, mutta kauden edetessä virekin alkoi parantua. Kesä-heinäkuun vaihteessa pelattu Swedish Open toi 10. sijan, heinäkuun lopussa Åland Open 15. sijan ja elokuussa Tallinnassa pelatuista EM-kisoista oli hienosti kotiin tuomisina pronssia.

EM-kisojen jälkeen Hyytiäinen lähti vielä kertaalleen Yhdysvaltoihin. MVP Openista tuloksena oli 19. sija, USDGC:ssä hän oli 18:s.

”Viime kausi oli varmaan paras tähän mennessä. Tuntuu, että tein kauden aikana harppauksia omassa tekemisessäni, varsinkin mentaalipuolella. Se on ollut pitkään osa-alue, mikä on vähän sakannut. Heikkouksia on ollut siinä, että saisin paketin pidettyä kasassa koko kisan ajan. Jos tulee huono päivä, niin sitten saattaa lähteä turhan nopeasti lapasesta ja tulee sen verran heikko kierros, että tippuu hyvistä sijoista suoraan pois”, Hyytiäinen tuumaa.

”EM-pronssilla oli totta kai positiivinen vaikutus. Pääsin arvokisoissa mitalisijalle ja sain ehkä sellaista pientä validaatiota, että jos vain saan paketin kasaan, niin hyviä sijoituksia tulee. Siitä on kuitenkin hetki, kun on sellaisia merkittävämpiä onnistumisia tullut. Tekemiseni oli varsinkin loppukautta kohden sellaista, mitä haluaisinkin. Menin hyvään suuntaan ja toivottavasti pystyisin nyt jatkamaan siitä”.

Hyytiäinen perustaa tavoitteensa enemmin pitemmälle aikavälille kuin yksittäisiin kausiin, mutta on hänellä vuodelle 2024 myös jotain konkreettista tarjota.

”Tavoite on tietenkin pelata paremmin kuin aiempina vuosina, mutta samalla pystyä pelaamaan sellainen kausi, että olen siihen tyytyväinen ja pääsisin lähemmäs maailman kärkeä. Pois sieltä 50. sijan huonommalta puolelta ja mieluummin sinne 30 parhaan paremmalle puolelle. Jos se täyttyy, niin todennäköisesti pääsisin sitten myös DGPT-finaaleihin”.

Haastattelu tehty ennen Waco Annual Charity Openia. Teksti: Markus Viljanen