Siirry sisältöön
17.1.2024

Haastattelussa: Samuel Hänninen

Jyväskylässä majaileva Samuel Hänninen viettää off-seasonia 18 kilpailua sisältäneen kilpailukauden jäljiltä.

Disc Golf Team Finlandin maajoukkuerinkiin kuuluva Hänninen aikoo käyttää kuluvan talven lajiominaisuuksien hiomiseen.

“Oli siinä kisakauden loputtua tovi treenitaukoa frisbeegolfista, mutta pian aloin treenaamaan ja liikkumaan muilla tavoilla. Nyt olen pääasiassa keskittynyt rystyheiton tekniseen kehittämiseen. Olen yrittänyt hioa tekniikkaa ja hakenut sellaista toistettavuutta heittoon. Muuten on ollut aika tuttua treenaamista, mutta fysiikkapuolta on tullut tehtyä aiempaa aktiivisemmin”, Hänninen avaa.

Hieno alkukausi, haastava loppukausi

28-vuotias Hänninen aloitti vuoden 2023 kilpailukauden varsin onnistuneesti. Kausi alkoi toukokuun alussa Copenhagen Openin kakkossijalla, jota seurasi Belgian Openin seitsemäs sija. Toukokuu täydentyi vielä Talissa pelatun Prodigy Disc Pro Tourin kymmenennellä sijalla.

“Alkukausi oli ihan hyvä ja pelasin mielestäni pitkään omalla tasollani. Heittämisen, varsinkin rystyheiton, kanssa oli silti aika paljon ongemia. Puttipeli oli puolestaan todella hyvässä kunnossa alkukaudesta, mutta heitossa tuli sellaisia virheitä, jotka maksoivat vielä paremmat sijoitukset. Konopiště Open oli poikkeus, sillä siellä heitin todella hyvin, mutta puttasin huonommin”.

Kesäkuu oli Hänniselle vielä mainio, kun Estonian Openista oli kotiin tuomisina viides sija. Konopiště Openissa hän oli seitsemäs ja Tyyni Openissa kymmenes. Tämän jälkeen koitti huomattavasti haastavampi ajanjakso, kun tuloskäyrä lähti laskusuuntaan.

European Openissa Hänninen oli 47:s ja Åland Openissa 54:s. Elokuun alun SM-kisatkaan eivät tuoneet helpotusta, kun tuloksena oli 19. sija.

“Kesällä heitto oli koko ajan vähän perässä siitä tasosta, mitä halusin. European Openissa ja Ahvenanmaalla puttasin aivan luokattoman huonosti. Heitot jäivät aika paljon sinne C2:n puolelle, enkä laittanut niistä sisään. Tyhmiä virheitäkin tuli paljon kierrosten aikana”.

“Tavoite olisi, ettei tekniikassa olisi mitään niin isoja ongelmia, että sitä joutuisi muokkaamaan kesän aikana. Vaikeaahan tuo on, kun rahoittaa homman täysin itse, niin jos on reissuja varattuna, niin ei siinä pahemmin kisataukoja pidetä”, Hänninen toteaa.

Elokuun puolivälissä Hänninen matkasi Tallinnaan frisbeegolfin EM-kisoihin, joista kotiin tuomisina oli jaettu 18:s sija. Kuun lopussa Kuopiossa pelattu Pro Tourin osakilpailu toi pilkahduksen valoa alkusyksyn keskelle, kun Hänninen sijoittui kolmanneksi. Syyskuun osakilpailut Heinolassa ja Tampereella eivät enää sujuneet yhtä mallikkaasti. Kauden hän päätti pelaamalla ensimmäistä kertaa urallaan Yhdysvalloissa USDGC:ssä, jossa sijoitus oli lopulta 68:s.

“Pari viimeistä kisaa olivat aika heikkoja, mikä oli osaltaan epämotivoivaa. USDGC:ssä olin ihan uusi mies taas. Virtaa olisi ollut pelata enemmänkin, mutta hirveästi ei ollut mitään tarjolla. Olisi ollut hauskaa, jos Yhdysvalloissa olisi ollut mahdollisuus pelata vielä vaikka pari pienempää kisaa”.

Ensimmäistä kertaansa USDGC:ssä Hänninen kuvailee hienoksi kokemukseksi erittäin arvokkaassa kilpailussa. Kyseessä oli uran toinen kilpailumatka Yhdysvaltoihin, kun jenkkidebyytti tuli tehtyä vuoden 2022 MM-kisoissa.

“Pelasin USDGC:ssä osittain ihan hyvin, kaksi viimeistä väylää tosin reilusti alakanttiin ja yksi triplamandoväylä sen lisäksi. Kolme väylää, jotka mokasin käytännössä joka kierroksella”, hän kuvailee.

“Reissut Yhdysvaltoihin ovat olleet erittäin mukavia. Erilainen ympäristö on ollut ihan virkistävääkin. Taso on yleensä kovempi, niin se pitää hereillä, kun on pakko pelata hyvin”.

Tuntuu, että en ole uskaltanut antaa aivan kaikkeani lajille”

Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteitä opiskelevan Hännisen opinnot ovat olleet pitemmän tovin tauolla, sillä tarkoituksena on ollut keskittyä enemmän frisbeegolfiin. Frisbeegolfin lajivalmentaminen lukeutuu opettajaksi opiskelevan Hännisen tulevaisuuden kiinnostuksen kohteisiin. Hänellä on ollutkin muutamia yksityisopetuksia ja klinikoita.

“Ne ovat menneet yleensä hyvin, ja olen tykännyt. On tuntunut luontevalta ja tuntuu, että minulla on hyvä ote siihen”.

Muiden opastaminen lajin saloihin saattaa olla tulevaisuudessa ajankohtaisempaa, mutta toistaiseksi motivaatiota piisaa vielä rutkasti oman suorituskyvyn kehittämiseen. Urakehitys ei ole kaikilta osin tyydyttänyt Hännisen menestyshaluja, ja sen vuoksi hän on yhä valmis paiskimaan töitä.

“Kovin tyytyväinen en sinänsä ole kehitykseeni. Olen heittäytynyt touhuun, mutta tuntuu, että en ole ihan uskaltanut antaa aivan kaikkeani lajille ja se vähän mietityttää. Minulla on kuitenkin yhä selvä halu kehittyä pelaajana, ja se on päätavoitteeni”, Hänninen linjaa.

“Jos pääsen kilpailuihin sisään, niin lähden keväällä maalis-huhtikuun taitteessa Yhdysvaltoihin. En välttämättä jahtaamaan mitään isoa menestystä, mutta treenaamaan kisaamista jo vähän aikaisemmassa vaiheessa. Voisin sitten olla paremmin hereillä Euroopan starttiin. Muussa tapauksessa kauteni alkaa Euroopasta, todennäköisesti Copenhagen Openista”.

Teksti: Markus Viljanen