Siirry sisältöön
1.9.2023

Haastattelussa: Lauri Lehtinen

Lauri Lehtinen on kuulunut jo useamman vuoden ratingeissa mitattuna Suomen kovimpiin pelaajiin. Vuonna 2002 syntynyt Lehtinen takookin kaudesta toiseen kovia sijoituksia, eikä vuosi 2023 ole ollut poikkeus.

Kesäkuussa hän voitti kovatasoisia pelaajia pursunneet Nokia Openin ja Tyyni Openin. Heinäkuun alussa Ruotsin Skellefteå Openista oli tuloksena toinen sija, eikä nuoren suomalaisen edelle päässyt kuin Paul McBeth.

“Nokia Openista Skellefteåån asti pelini kulki parhaiten. Pari viime kisaa ovat olleet haastavia Skellefteån jälkeen”.

Haasteita EM- ja SM-kisoissa

Tuorein kilpailu Lehtiselle on ollut Virossa Tallinnassa elokuun puolivälissä järjestetyt EM-kisat. Lehtinen oli lopulta viides, jääden mitalisijasta vain yhden heiton päähän.

“Alku oli aika vaikea. Varsinkin kaksi ensimmäistä kierrosta olivat tuloksenkin puolesta heikkoja, mutta kahdelle viimeiselle sain jonkinnäköistä järkeä tekemiseen. Viimeinen kierros olikin viimeistä väylää lukuun ottamatta oikein hyvä ja pelasin siihen tulokseksi -11. Sillä sain hyvin nostettua sijoitustani”, Lehtinen toteaa.

“EM-kisarata oli monesti senteistä kiinni, eikä sattunut peli ihan kulkemaan niinä alkupäivinä. Jos halusit siellä pelata tuollaisen -10 tai paremman kierroksen, niin se vaati vähän tuuriakin. Oli paljon kapeita puutunneleita, joissa pieni osuma toi heti pari heittoa pataan”.

Vaikka kilpailu ei mennyt pelillisesti aivan toivotulla tavalla, nautti Lehtinen silti kisatunnelmasta ja kokemuksesta.

“Alue oli festarityylisesti rajattu kokonaan isoilla aidoilla. Lipunmyynnissä pystyttiin täten hallitsemaan keitä kisa-alueella oli. Järjestelyt olivat kokonaisuudessaan erittäin hyvät. Paljon oli porukkaa katsomassa ja Viron presidenttikin oli mukana palkintojenjaossa, joten kyllä he varsin tosissaan olivat”.

Vain noin viikko ennen EM-kisoja pelattiin Lahdessa SM-kisat. Lehtiselle tuli niistä karkeloista jaettu pronssisija yhdessä Otto Mäkisen ja Pyry Joutsenen kanssa.

“Lahdessa oli vielä nihkeämpää kuin Virossa. Vähän samaan tyyliin sielläkin oli alussa vaikeampaa ja lopussa sain nostettua sijoitustani. Tuntuu, että SM-kisat oli vähän liiankin tärkeä paikka ja siinä tuli sellaista ylilatausta, minkä takia kisan alku meni miten meni. Oli vaikea pelata rennosti, kun tavoitteet olivat niin kovat”, tuumaa Lehtinen.

Keskeytys Norjassa

Heinäkuun puolivälissä oli yksi kauden hankalimmista vaiheista. Lehtinen matkasi Norjaan ja valmistautui rahakkaaseen PCS Openiin, jossa oli myös lukuisia tähtipelaajia Yhdysvalloista. Tuo turnaus jäi kuitenkin vain yhden kierroksen mittaiseksi.

“Tuli aika ikävä rakko sormenpäähän. Se oli heti ensimmäisellä kisakierroksella todella kipeä ja heitin lyhyitäkin putteja ohi. Pelistä ei meinannut tulla oikein mitään ja tiedostin, että Nokian European Open oli lähellä, enkä halunnut riskeerata siellä pelaamistani. Päätin täten jättää homman kesken”.

“Viime vuoden syyskuussa Jenkeissä keskeytin Green Mountain Championship -kilpailun käden nivelongelman takia ja muutamaan kisaan jätin osallistumatta kokonaan. Ennen sitä ei ollut ollut mitään, joten Norjan kisa oli toinen kerta, kun olen joutunut keskeyttämään”.

Keskeyttäminen maistui kitkerältä, mutta Lehtinen toteaa sen olleen oikea päätös.

“Olihan se erittäin turhauttava reissu Norjaan. Tuntui ikävältä ja jouduin puntaroimaan päätöstä paljon. Jälkikäteen voi sanoa, että tiedän tehneeni keskeyttäessäni oikean ratkaisun. Rakko ehti parantua kuntoon, eikä vaivannut European Openissa enää ollenkaan. Nokialla oli muuten putin kanssa hirveitä ongelmia. Tein taas loppuvaiheessa nousun, eikä lopputulos ollut katastrofi, muttei lopulta hyväkään”.

Viime kauden lopun sotkenut nivelvaiva kesti käytännössä koko viime talven ja Lehtinen pääsi harjoittelemaan vasta kuukautta ennen tämän kauden alkua.

“Minulla oli aika vähän treeniä alla kauteen lähdettäessä. Vaiva sai alkunsa rasituksesta, mikä aiheutti lopulta pahan tulehduksen. Kävin myös armeijan tuossa välissä, ja kotiuduin sieltä kesäkuun alussa. Vaiva tuli esille heittämisessä, muttei vaivannut juuri muuten, joten asevelvollisuus oli hyvä käydä tässä kohtaa”.

Kovat tavoitteet MM-kisoihin

Parhaillaan Lehtinen on Yhdysvaltojen Vermontissa lajin isoimmalla areenalla – MM-kisoissa. Lehtinen lähtee kilpailuun kunnianhimoisella asenteella ja paikka kymmenen kärjessä on asetettu tavoitteeksi.

“Yhdysvalloissakin on noussut paljon uusia pelaajia, joten hyvän sijoituksen eteen saa pelata todella hyvin. Vermontissa kävin viime vuonna, joten olen treenannut niitä ratoja ja ne sopivat hyvin omalle pelilleni. Pystyn pelaamaan saman tasoisen kierroksen kuin kuka tahansa muukin, mutta esimerkiksi tänä vuonna on tullut paljon pahoja virheitä. Sellaisia, joita ei saisi tulla käytännössä ollenkaan. Ne täytyy saada pois ja parantaa vielä puttipeliä”, Lehtinen sanoo.

“Radoilla on vähän pitempiä väyliä ja enemmän avoimella, mutta yleisesti samaa frisbeegolfia kuin Suomessakin. Isoin ero on se eläminen siellä, kun ollaan toisella mantereella. Kaikki on vähän erilaista ja siinä on pikkuisen epämukavuusalueellaan. Jokaisen urheilijan unelmaahan tämä kisojen kiertäminen ja työkseen pelaaminen on, mutta on se myös raskasta ja pitkän reissun jälkeen Suomeen palaaminen tuntuu aina hienolta”.

Teksti: Markus Viljanen