Siirry sisältöön
29.4.2024

Salonen ja Blomroos kaksoisvoittoon Champions Cupissa

Kauden toinen Major-tason arvoturnaus, Champions Cup käytiin 25.-28.4 Mortonissa, Illinoisissa. Naisten luokassa voittoa juhli Eveliina Salonen. Avoimessa luokassa Andrew Presnell otti yllätysvoiton.

Kuluvan kauden ensimmäinen molempien luokkien Major-tason kilpailu Champions Cup on nyt taputeltu. Kilpailu oli molemmissa luokissa erittäin jännittävää, eivätkä vaikeat olosuhteet tehneet pelaamista helpoksi kellekään. Voittoa ratkottiin aivan viimeiselle väylälle asti.

Naisten luokassa voittoon nousi Eveliina Salonen. Suomeen saatiin kaksoisvoitto, kun Henna Blomroos sijoittui jaetulle toiselle sijalle Ohn Scogginsin (USA) kanssa. Kolmoisvoitto ei ollut kaukana, sillä Silva Saarinen jäi vain yhden heiton päähän jaetusta toisesta sijasta.

Disc Golf Team Finlandin naisten luokka suoritti kokonaisuudessaan erinomaisesti. Heidi Laine oli yhdeksäs ja Jenni Karppinen sijalla T20.

Salosen toinen Major-voitto

Eveliina Salonen onnistui vihdoin päihittämään Kristin Tattarin (EST) ja muut kilpakumppanit. Salonen kärkkyi kärjen tuntumassa koko kilpailun ajan ja erinomainen kolmas kierros nosti hänet lopulta kärkeen ennen finaalikierrosta. Salosen edellinen Major-voitto on vuoden 2018 Konopiste Openista.

Finaalikierrokselle lähdettäessä Kristin Tattar oli vain kahden heiton päässä Salosen kärkipaikasta. Viimeinen kierros kuitenkin osoittautui kärkiryhmälle erittäin vaikeaksi ja haastaja tulikin lopulta jahtiryhmästä. Salosen johto pysyi koko finaalikierroksen ajan, mutta eroa kilpailun päätteeksi toiseen sijaan oli vain yksi heitto.

Toisen sijan jakoivat Henna Blomroos ja Ohn Scoggins (USA). Scoggins oli viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kärkiryhmän matkassa, mutta Blomroos teki kovan nousun kuudennelta sijalta. Erinomainen viimeinen kierros ja viimeisen väylän eagle nostivat Blomroosin podiumille.

Neljänneksi sijoittui Silva Saarinen, kärkipaikkaan jäi matkaa kahden heiton verran. Saarinen johti kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen. Vaikka voittoa ei tullut, Saarinen nousi viimeisellä kierroksella viidenneltä sijalta aivan podiumin tuntumaan. Ennakkosuosikki Kristin Tattar jäi lopulta viidennelle sijalle.

Kilpailu oli naisten luokan osalta todella tiukka ja parhaimmillaan kärki oli jaettu seitsemän pelaajan kesken. Toisella kierroksella ukkosmyrsky keskeytti kilpailun viideksi tunniksi ja olosuhteet yleisesti olivat erittäin haastavat. Vesisade, kova tuuli ja liukkaat heittopaikat tekivät pelaajien suorittamisen vaikeaksi. Lopulta kuitenkin kuusi Eurooppalaista pelaajaa löysi itsensä kärkikymmeniköstä.

Salonen ja Blomroos nappasivat kaksoisvoiton. Kuva: DGPT

Anttila jälleen toisena

Avoimessa luokassa voittoon nousi kaikkien suureksi yllätykseksi Andrew Presnell (USA). Presnell ei ollut koskaan aiemmin sijoittunut Major-tason arvoturnauksessa edes kymmenen parhaan joukkoon. Vaikka kärkipaikka vaihtui tiuhaan tahtiin kilpailun aikana, Presnell onnistui finaalikierroksella pitämään johtonsa.

Toiselle sijalle nousi finaalikierroksen aikana Niklas Anttila. Viimeisen kierroksen nousu neljänneltä sijalta ei aivan riittänyt voittoon, Presnell jäi lopulta neljän heiton päähän. Suoritus oli kuitenkin erinomainen, kun ottaa huomioon että avoin luokka pelasi kolmantena kilpailupäivänä käytännössä kaksi kokonaista kierrosta.

Kolmannen sijan jakoivat Richard Wysocki (USA) ja Ezra Robinson (USA). Wysocki nousi jahtiryhmästä podiumille viimeisellä kierroksella. Kärkikymmeniköstä löytyy tuttuja nimiä kuten Chris Dickerson (USA), Calvin Heimburg (USA), Gannon Buhr (USA) ja Anthony Barela (USA).

Disc Golf Team Finlandin avoimen luokan suomalaisista Anttilan jälkeen parhaiten sijoittui Joona Heinänen sijalle T29. Muut sijoitukset DGTF:n osalta olivat Väinö Mäkelä T62 ja Tuomas Hyytiäinen 94. Muista suomalaispelaajista Jesse Nieminen sijoittui sijalle T85.

Niklas Anttila jäi pitkän ja raskaan kilpailun jälkeen toiseksi. Kuva: DGPT

Kilpailun olosuhteet sekavat

Kokonaisuuten kilpailu voidaan tiivistää sanoihin haastava ja sekalainen. Ensimmäinen kierros sujui ongelmitta molempien luokkien osalta. Toisella kierroksella sääolosuhteet muuttuivat vaarallisiksi, niin tuulen kuin ukkosen osalta ja kilpailu jouduttiin keskeyttämään peräti viideksi tunniksi.

Naisten luokan kärkiryhmä oli tässä vaiheessa ehtinyt pelata noin tunnin ajan. Kun lupa jatkaa peliä vihdoin tuli, olosuhteet olivat karmeat. Kova tuuli, liukkaat heittopaikat ja mutainen maasto näkyivät pelaajien tuloksissa. Vain kolme pelaajaa onnistui näissä olosuhteissa pelaamaan alle par-tuloksen, joista yksi oli Heidi Laine.

Avoimen luokan kärkiryhmä lähti liikenteeseen keskeytyksen jälkeen viisi tuntia myöhässä. Kierrosta ehdittiin pelata kokonaiset kaksi väylää, kun valo ei riittänyt enää ja kierros keskeytettiin. Kilpailu jatkui avoimen luokan osalta seuraavana aamuna klo 06:45 ja edessä oli jäljellä olevien väylien lisäksi vielä yksi kokonainen kierros iltapäivällä.

Kuten jo mainittu, olosuhteet olivat erittäin haastavat ja käytännössä kahden kierroksen pelaaminen koko ammattilaiskiertueen vaikeimmalla radalla on henkisesti erittäin raskasta. Kilpailujen keskeytyksiä sääolosuhteiden vuoksi on ollut alkukauden aikana paljon, joten on syytä miettiä kannattaisiko kiertuetta siirtää paremman sään alueelle kevääksi.

Yhdysvaltain reissu ohi

Disc Golf Team Finlandin osalta ensimmäinen Yhdysvaltojen pyörähdys on nyt paketissa. Kilpailijat palaavat Suomeen ja valmistautuvat tuleviin Euroopan kilpailuihin. Disc Golf Pro Tour kuitenkin jatkuu heti ensi viikonloppuna Emporiassa, Kansasissa Dynamic Discs Openilla.

Myös Euroopan osa Disc Golf Pro Tourista alkaa tulevana viikonloppuna Belgian Openin muodossa. Kilpailuun osallistuu runsaasti suomalaisia, ja myös useampi Disc Golf Team Finlandin pelaaja.