Siirry sisältöön
12.2.2024

Haastattelussa: Kristian Kuoksa

Yksi viime vuosien puhutuimmista suomalaisnimistä frisbeegolfmaailmassa on ollut Kristian Kuoksa. Poikkeuksellisen pitkistä heitoistaan tunnettu Kuoksa oli jo kesällä 2021 SM-kisoissa kahdeksas ja Pro Tourilla Talissa neljäs, mutta kesä 2022 oli hänelle lopullinen läpimurto kärkikahinoihin.

Tuolloin Kuoksa voitti Pro Tourin osakilpailun Talissa kukistamalla Niklas Anttilan yhden heiton erolla. Kuopion osakilpailussa hän oli toinen ja Heinolassa seitsemäs. Kovatasoisessa European Openissa tuloksena oli jaettu kahdeksas sija Mikael Hämeen ja yhdysvaltalaisen supertähti Calvin Heimburgin kanssa.

Viime kausi ei kuitenkaan tuonut samanlaista menestystä, mihin vaikutti suuresti Kuoksan suorittama asepalvelus.

”Viime vuodesta ensimmäiset puoli vuotta meni armeijassa Rovaniemellä. Se oli mielenkiintoinen kokemus, mikä erotti minut arkielämästä ihan kokonaan. Harjoittelu oli erittäin satunnaista ja sosiaalisen median tekeminen oli vaikeaa. Viikossa oli pari salitreeniä ja kertaalleen viikossa pääsin heittämään. Siinä vaati kuukauden pari, että pääsi sitten taas takaisin normaaliin arkeen”, Kuoksa kertaa.

Viime kesällä tasaisuus hakusessa

Kuoksa avasi viime vuoden kilpailukautensa toukokuussa Belgian Openin 19. sijalla, jonka jälkeen hän oli Pro Tourilla Talissa 32:s. Kesäkuun alun Nokia Openissa hän oli viides ja Oulun Pro Tourilla 18:s.

”Tuntui, että kesällä yksi kisakierros oli aina tosi huono. Toki siellä oli yksittäisiä kisoja, missä pelasin hyvin useampia kierroksia, mutta tasaisuus puuttui oikeastaan koko kesän ajalta, mikä laski sijoituksia. Heittäminen tuntui kuitenkin ihan hyvältä”.

“Belgiassa aloitin hyvin, kun olin avauskierroksen jälkeen toisena ja toisen kierroksen jälkeen vielä neljäntenä. European Openissa ja SM-kisoissakin viimeinen kierros oli huono. Turku Openissa olin jaetulla kärkisijalla kahden kierroksen jälkeen, mutta tipuin lopulta neljänneksi”, hän luettelee.

Kuoksa toteaa, että kilpailuissa eniten tekemistä oli henkisen puolen kanssa, mutta hän tunnistaa realiteetit, eikä soimaa itseään liikaa heikohkon kauden jäljiltä.

”Normaalisti pystyn tukeutumaan siihen, että olen treenannut ja tehnyt kaikkeni, että pystyisin pärjäämään, mutta nyt puuttui sellainen tuki. Luotto omaan tekemiseen ja onnistumiseen puuttui myös tietyllä tavalla, varsinkin huonoilla kierroksilla”.

”Olin kauteen pettynyt, mutta olen itselleni armollinen, sillä tuollaiset tauot vaikuttavat ihmisiin eri tavalla ja minulla oli todella vähän mahdollisuuksia harjoitella frisbeegolfia armeija-aikana. Nyt on kuitenkin taas uusi kausi edessä”.

Aktiivista videotuotantoa

Kuoksa tunnetaan heittotaitojensa lisäksi myös aktiivisena videoiden tekijänä. Videoiden kuvaaminen YouTubeen sai hänen kohdallaan alkunsa kesällä 2021 ja sittemmin niin uusia videoita kuin tilaajiakin on kertynyt mukavasti. Kun videoita ilmestyy eetteriin, niille kertyy oma katselijakuntansa, joka alkaa ajan kuluessa myös odottaa tasaista tuotantoa.

”Se on avain onneen ja myös sponsorit tykkäävät näkyvyydestä. Tein ensin muutaman videon yksin ja sitten tuli Droppari mukaan matkaan, jolloin aloin tehdä videoita myös yhteistyön kautta. Hiljalleen kehityin ja kameran edessä oleminen tuntuu luontaiselta nykyään”, Kuoksa sanoo .

”Tietynlaisia paineitakin tulee, eikä se ihan pelkkää harrasteluhommaa enää ole. Tulevan kisakakauden varrelle on jo ajatuksia, että mistä kisoista kuvaisin treenikierroksista videoita ja vastaavia, mutta pääasiassa tekeminen menee fiiliksen mukaan”.

Talvi on Kuoksan lempiaikaa

Valmistautuminen tulevaan kauteen on jo hyvässä vauhdissa. Kuoksalle talvi on mieluista aikaa, sillä silloin hän pääsee ottamaan itsestään mittaa muutenkin kuin kilpailemalla radoilla. Eri ominaisuuksia kehitetään monipuolisesti, jotta niin tuleva kilpailukausi kuin tulevatkin vuodet olisivat nousujohteisia.

“Talvi on lempiaikaani, kun pääsee grindaamaan ja haastamaan itseään. Siinä on myös tietty rytmi ja rutiini, kun pääsee salille, heittelemään ja puttailemaan. Se tuo itselleni iloa. Minulla on viikoittain puttien ja heittämisen lisäksi kolmesta viiteen fysiikkatreeniä ja pari kestävyystreeniä. Teen myös peruslenkkeilyä”, Kuoksa kertoo.

“Olen kehittänyt voimatasot sille tasolle, että pystyn kehittämään räjähtävyysominaisuuksia. Teen myös loukkaantumisia ehkäiseviä harjoituksia. Nuo ovat pääpainot tällä hetkellä. Heitossa olen talven aikana parantanut tasaisuutta ja ajoitusta. Olen muuttanut tiettyjä asioita yksinkertaisempaan suuntaan”.

Nuori lahjakkuus löytää frisbeegolfin ohessa aikaa myös muille aktiviteeteille ja kiinnostuslistalta löytyykin useita mieluisia ajanviettotapoja. Viime elokuussa Oulusta Kauniaisiin muuttanut Kuoksa saa osan harrastuksistaan tehtyä myös Etelä-Suomessa, mutta ajoittain veri vetää takaisin pohjoisempiin maisemiin.

“Tykkään kalastaa ja metsästää. Ne ovat pääasia frisbeegolfin ulkopuolella. Yleensäkin luonnossa liikkuminen ja urheilu ovat mieluisia. Pidän muun muassa biljardista, padelista, sulkapallosta ja jalkapallosta. Kalastamaankin täällä pystyy, mutta hirvimetsällä tulee käytyä Rovaniemellä.

Maltilla kohti maailman huippua

Kuoksan kuten monen muunkin suomalaisen frisbeegolfarin edesottamuksia seurataan entistä tarkemmin. Lajin suosio on ollut viime vuodet vahvassa nousussa, mikä on tuonut pelaajille myös paljon lisää fanikuntaa. Menestystäkin monilta odotetaan jo nuorella iällä, mutta Kuoksa toteaa jokaisen kehittyvän omassa tahdissaan.

“Se luo tietyllä tavalla pakko onnistua -efektin. Varsinkin viime kaudella, kun en ollut treenannut käytännössä ollenkaan ja sitten porukka odottaa, että joka kerta tulee menestystä. Ei se suuremmin vaikuta, mutta varsinkin viime kaudella se välillä näkyi”.

“Nykyään on Gannon Buhrit, Niklas Anttilat ja kaikki superjunnut, mikä varmaan hieman vääristää kuvaa siitä, millä tasolla pitäisi olla minkäkin ikäisenä. Huippu tulee ihmisillä eri aikaan. Joskus vuoden 2018 aikaan ajattelin, että kymmenen vuoden päästä olisi sellainen meikäläisen huippuaika. Rakennan nyt pohjan, josta lähden pikkuhiljaa eteenpäin. Mikään kiire minulla ei ole. Pystyn jokaiseen heittoon, mihin huiputkin, mutta ero on siinä kuka suorittaa parhaiten. Koen, että olen monipuolinen pelaaja, mutta se on enää vain suorittamisesta kiinni, että löytää ne omat jutut sinne pelikentille. Pääpeli, rutiini ja kokemus ratkaisevat myös”, Kuoksa toteaa.

Teksti: Markus Viljanen