Siirry sisältöön
24.4.2024

Haastattelussa: Jenni Karppinen

Vuosi 2024 tuo Jenni Karppiselle uusia tuulia, sillä hänen kilpailukautensa alkaa ensimmäistä kertaa Yhdysvalloista. Samalla hän kilpailee rapakon takana ensimmäistä kertaa urallaan. Huhtikuun kisakalenteriin merkittyinä ovat Jonesboro Open, Music City Open sekä Champions Cup.

“Jossain vaiheessa olin vielä sitä mieltä, etten tulisi sinne edes lähtemään. Parin viime vuoden aikana olen kuitenkin halunnut käydä kokeilemassa ja nyt päätin, että tänä vuonna on mentävä, oli mikä oli. Olen lisäksi ilmoittautunut MM-kisoihin elokuulle”, Karppinen kertoo.

“En osaa asettaa itselleni sinne mitään tiettyjä tavoitteita. Pelataan ja katsotaan sitten, mihin se riittää. Tärkeimpänä on se, että pystyn olemaan jälkikäteen tyytyväinen siihen, miten kisat kokonaisuutena menivät”.

Viime kausi toi rutkasti hyviä sijoituksia

Karppinen kilpaili vuonna 2023 yhteensä 18 kilpailussa, joista kahdeksan ulkomailla. Muutos oli suuri, sillä vielä vuonna 2022 Karppinen kilpaili Suomen ulkopuolella vain kahdesti. Viime vuosina lisääntynyt panostus frisbeegolfiin on tuonut kilpailulistalle astetta tasokkaampia kilpailuja.

“Viime kevään olin töissä, mutta kauden aikana en tehnyt töitä ollenkaan ja kausi meni täysin frisbeegolfin painolla. Kesäisin en ole nyt muutenkaan pariin vuoteen tehnyt töitä. Viime kauden jälkeen tein taas syksyn ja talven ajan täysipäiväisesti töitä. Tänä vuonna olen virkavapaalla huhtikuusta syyskuuhun”.

Karppinen aloitti viime vuoden kilpailukautensa toukokuussa Copenhagen Openin kolmossijalla, jota seurasi kuudes sija Belgian Openissa. Kesäkuun alussa hän nappasi kaksi palkintopallisijoitusta Suomessa Prodigy Pro Tourilla, kunnes matka jatkui jälleen ulkomaille kolmen kisan verran. Karppinen kilpaili kerran Norjassa ja kahdesti Ruotsissa, ollen aina viiden kärjessä. Paras sijoitus oli Krokhol Openin toinen sija.

Loppukausi toi vielä muun muassa Åland Openin kolmannen sijan, voiton Heinolan Pro Tourilta sekä Virossa pelatun Alutaguse Openin toisen sijan.

“Sijoitusten valossa pitäisi olla tyytyväinen, mutta kokonaissuoritukseen en ole niin tyytyväinen, mitä voisi olla. Yleensä jokaiseen kisaan mahtui yksi heikko kierros ja tietynlainen tasaisuus puuttui. Tuntuu, että aika paljon jäi piippuun. Ei voi tosin olla myöskään liiankaan vaativa itseään kohtaan. Kaksijakoiset fiilikset, mutta onpahan ainakin parannettavaa”, Karppinen tuumaa viime kauden edesottamuksistaan.

Reissujen täyteinen kausi on työläs paketti ja kun kilpailuja on harva se viikko, ottaa se monen kohdalla myös veronsa. Karppiselle kyseinen elämäntyyli sopii kuitenkin vallan mainiosti.

“Monet sanovat, että reissaaminen uuvuttaa, mutta itse en koe sellaista. Mielestäni se antaa enemmän kuin ottaa. Pystyn asettumaan hyvin kaikkialle, eikä ole niin väliä, missä milloinkin olen. Pystyin nauttimaan ja mitään en muuttaisi”.

Nopea kehitys Suomen kärkiheittäjien joukkoon

Kuhmoisista kotoisin oleva Karppinen on kehittynyt vauhdilla ja noussut lyhyessä ajassa korkealle tasolle. 27-vuotias Karppinen heitti ensimmäiset viralliset kilpailunsa vasta vuonna 2018, joten vajaan kuuden vuoden aikana on tapahtunut isoja askeleita, kun estradi on vaihtunut pienistä paikalliskisoista aina ammattilaiskiertueelle asti. Hän kertoo urheilleensa koko ikänsä, mistä on ollut etunsa.

“Olen harrastanut yleisurheilua ja heitin muun muassa keihästä. Myöhemmin aloitin lentopallon, jota pelaan edelleenkin. Nyt oli tosin ensimmäinen vuosi, kun en talvena pelannut, kun ei aika enää riittänyt. Varmasti monipuolisesta taustasta on ollut hyötyä. Omaksun herkästi lajin kuin lajin, mitä lähden tekemään”, hän sanoo.

Liikunnallisen taustan lisäksi Karppisen kehitystä on tukenut korkea vaatimustaso, jonka hän itselleen luo. Usein sanotaan jonkun olevan itsensä kovin kriitikko ja tuo sanonta lienee Karppisen kohdalla oikein osuva.

“Olen todella vaativa itseäni kohtaan, enkä ole tyytyväinen vähään, vaikka ulospäin saattaa näyttää siltä, että olen hyvinkin rennoin rantein liikkeellä. Pystyn puskemaan itseäni eteenpäin ja minun pitää olla aina parempi kuin mitä sillä hetkellä olen. Jossain tilanteissa saatan olla siinä rajoilla, että koska se itsekritiikki on liikaa. Uskon kuitenkin olevani vielä niin sanotusti hyvällä puolella”, hän kuvailee.

Nykyään Turussa asuva Karppinen vietti talven off seasonilla rutkasti aikaa harjoittelun parissa. Puttipelaaminen oli eri osa-alueista erityisesti suurennuslasin alla, sillä siinä Karppinen kokee tällä hetkellä olevan eniten kehitettävää.

“Puttailin paljon päivittäin ja se on ollut kehityskohteeni jo pitempään. Nyt siihen on laitettu tunteja sisään ja toivotaan, että työ tuo tulosta. Heittämiseen en ole niin paljon panostanut, mutta olen käynyt myös hallissa heittämässä ja jotain pieniä asioita on siinäkin mietitty. Tuohon kylkeen tein vielä kuntosalitreeniä noin neljästi viikossa”.

“Puttaaminen on jäänyt aina vähän taka-alalle, sillä heittopuoli on ollut vahvuuteni pelissä. Putti vaatii muutenkin niin paljon toistoja, että en ole osannut vain antaa sille niin paljon aikaa kuin pitäisi. Viime kaudella putti sujui hyvin vaihtelevasti. Monesti saatoin olla kisassa tarkin draivaaja ja ottaa eroa siellä, mutta putissa jäätiin tosi paljon perään”.

Yksittäiset ja tarkat tavoitteet eivät ole Karppisen listalla tärkeimpinä uuden kilpailukautta ajatellessa, vaan isompi kokonaisuus ratkaisee.

“Haluan olla parempi kuin viime kaudella. Se nähdään sitten, millä mittarilla se paremmuus mitataan. Haluan olla tähän kauteen tyytyväisempi kuin viime kauteen. Ammattilaisuus on selvä tavoitteeni ja näen, että olen oikealla polulla”.

Haastattelu tehty ennen Jonesboro Openia. Teksti: Markus Viljanen