Siirry sisältöön
23.4.2024

Edessä kauden toinen Major-kilpailu, Champions Cup

Vuoden toinen Major-tason kilpailu, Champions Cup käydään Mortonissa, Illinoisissa 25.-28.4. Nelipäiväinen kilpailu on yksi kauden viidestä Major-kilpailusta. Mukana on yhdeksän Disc Golf Team Finlandin pelaajaa.

Tänä vuonna Mortonissa, Illinoisissa pelattava Champions Cup on melko tuore Major-tason kilpailu frisbeegolfissa. Kilpailu käytiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2022 W.R Jacksonin radalla Internation Disc Golf Centerissä Applingissa, Georgiassa. Tällöin avoimen luokan voitti Chris Dickerson (USA) ja naisten luokan moninkertainen maailmanmestari Paige Pierce (USA).

Suomalaiselle frisbeegolfkansalle vuoden 2023 Champions Cup on varmasti hieman tutumpi. Niklas Anttila sijoittui tuolloin toiseksi ja oli todella lähellä tuoda ensimmäisen avoimen luokan Major-voiton Suomeen. Kilpailun voitti tuolloin Isaac Robinson (USA), joka voitti myöhemmin myös maailmanmestaruuden samana vuonna.

Suomalaismenestystä tuli avoimessa luokassa myös Väinö Mäkelän ja Joona Heinäsen toimesta. Mäkelä oli jaetulla seitsemännellä sijalla, Heinänen sijalla T13. Naisten luokassa parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Henna Blomroos, sijalla T8.

Vuoden 2024 Champions Cupissa kilpailee Disc Golf Team Finlandin avoimen luokan pelaajista Niklas Anttila, Väinö Mäkelä, Joona Heinänen ja Tuomas Hyytiäinen. Naisten luokasta mukana ovat Eveliina Salonen, Henna Blomroos, Heidi Laine, Silva Saarinen ja Jenni Karppinen. Muista suomalaisista mukana on Jesse Nieminen.

Kilpailun näyttämö muuttuu

Champions Cup on vuosina 2022 ja 2023 pelattu legendaarisella W.R Jacksonin radalla. W.R Jacksonin rata on osa International Disc Golf Centeriä. Sen lisäksi että IDGC:n kokonaisuuteen sisältyy useampi mestaruustason rata, sieltä löytyy myös Disc Golf Hall of Fame ja Ed Headrick Memorial Disc Golf Museum. Paikkaa pidetään yhtenä tärkeimmistä frisbeegolfkeskuksista maailmassa.

Vuoden 2023 syyskuussa kaikki kuitenkin muuttui, kun suurin osa Wildwork Parkista, jonka alueella IDGC sijaitsee, joudutaan raivaamaan maan tasalle. Wildwork Parkin männyt olivat saaneet loistartunnan ja niissä pesi erittäin haitallisia etelänkaarnakuoriaisia. Ainoa keino näiden varmalle poistolle oli kaikkien tartunnan saaneiden puiden kaataminen ja poisto alueelta.

Tämä luonnollisesti muutti koko kilpailun suunnitelmia, sillä W.R Jacksonin rata ei ole enää entisensä. John Houckin suunnittelema rata on ollut vuosien ajan yksi frisbeegolfin kulmakivistä niin ratasuunnittelun kun kilpailujen puolesta. IDGC ilmoitti samalla, että Majorin arvoisen radan rakentaminen näin lyhyessä ajassa on heille mahdotonta ja kilpailua ei voida järjestää IDGC:llä.

W.R Jacksonin radalla ei nähdä tänä vuonna Major-kilpailua. Kuva: DGPT

Milloin, missä ja miksi?

Kilpailu päätettiin siirtää alkuperäisestä ajankohdasta keväältä aivan loppusyksyyn, jopa aktiivikauden ulkopuolelle. Vuonna 2023 kausi loppui Disc Golf Pro Tourin mestaruuskilpailuun 12.-15.10. Tämän vuoden Champions Cup oli tarkoitus järjestää vielä reilusti tuon jälkeen, 31.10-3.11. Tämä pitkittäisi jo erittäin pitkää kisakautta melkoisesti ja esimerkiksi Eurooppalaiset pelaajat joutuisivat viettämään ylimääräiset kaksi viikkoa Yhdysvalloissa.

Siirto perusteltiin siten, että uuden radan rakentamiseen ja testaamiseen tarvitaan paljon aikaa ja resursseja. Kilpailua ei myöskään aluksi haluttu siirtää pois IDGC:n yhteydestä. Wildwork Parkin tuholaisongelman poisto ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaisesti, eikä ollut enää varmuutta olisiko Champions Cupin näyttämö valmis edes kauden loppuun mennessä.

Jälleen oli edessä suunnitelmien muutos. Kilpailu päätettiin siirtää IDGC:n yhteydestä pois, niin ikään Mortonissa, Illinoisissa sijaitsevalle Northwood Blackin radalle. Samalla kilpailun ajankohta muuttui kesäkuun viimeiselle viikonlopulle, 27.-30.6.

Ajattelemattomuus johti muutoksiin

Champions Cupin siirto W.R Jacksonin radalta Northwood Blackin radalle ei sinänsä ollut ongelma. Aikataulun muuttaminen kesäkuun loppuun sen sijaan oli. PDGA on etenkin viime vuosina yrittänyt rakentaa kestävää kansainvälistä ammattilaisfrisbeegolfin kiertuetta. Kaudella 2024 tässä vihdoin onnistuttiin, kun Disc Golf Pro Tourin on tarkoitus laajentua Eurooppaan, DGPT Europena.

DGPT Europen kilpailut oli ajoitettu niin, että Yhdysvaltojen ammattilaispelaajat voisivat huoletta matkustaa Eurooppaan, ilman että Yhdysvalloissa olisi tuolloin tärkeitä kisoja. Tässä kohtaa kuitenkin PDGA kompastui omiin jalkoihinsa, sillä kesäkuun loppu ja etenkin tuo 27.-30.6. viikonloppu osuu käytännössä keskelle Euroopan kiertuetta. Se osuu jopa samalle viikonlopulle kun mitä Disc Golf Pro Tourin Elite-tason kilpailu Swedish Open Ruotsissa.

Tilanne oli jälleen farssi ja muutoksia oli tehtävä. Tyytymättömyyttä ratkaisuun oli usealta eri taholta. PDGA kuitenkin ymmärsi tilanteen ja kilpailun ajankohta siirrettiin jälleen. Ajankohdaksi valikoitui tällä kertaa alkuperäisen suunnitelman mukaan huhtikuun loppu, eli 25.-28.4.

Northwood Black tuttu rata Yhdysvaltalaisille

Tämän vuoden Champions Cup käydään lopulta Northwood Blackin radalla. Rata on tituleerattu frisbeegolfin ammattilaiskiertueen vaikeimmaksi radaksi. Northwood Black on ollut aiemmin osa Ledgestone Openin kokonaisuutta, kun kilpailun neljästä kierroksesta kaksi on käyty siellä.

Ledgestone Openin ajankohta on ollut Eurooppalaisille aina epäsuotuisa, joten kokemusta kyseiseltä radalta ei ole läheskään niin paljon kuin mitä Yhdysvaltalaisilla pelaajilla. Ainoa kilpailuun osallistuva avoimen luokan suomalainen joka on kyseisellä radalla pelannut, on Väinö Mäkelä. Mäkelä osallistui vuoden 2019 MM-kilpailuihin jossa pelattiin kaksi kierrosta Northwood Goldin radalla.

Northwood Black on Northwood Goldista vielä pykälän vaikeampi versio, joten haastetta on luvassa. Kilpailu on lisäksi nelipäiväinen, joten luvassa on neljä kierrosta aikaa onnistua, tai tehdä virheitä. Radan kokonaispituus avoimelle luokalle on peräti 3397m, PAR-lukeman ollessa 69. Naisten luokalle on luvassa hieman lyhyempi kokonaisuus, 2739m, PAR 69.

Väinö Mäkelältä löytyy kokemusta Northwoodin radasta. Kuva: DGPT

Luvassa erilaista frisbeegolfia

Tähän mennessä pelaajat ovat kohdanneet lähinnä avoimia ratoja. Kilpailuja on käyty golfkentillä tai yleisesti hieman avoimemmilla radoilla. Tämä muuttuu Northwood Blackin myötä täysin. Rata on erittäin metsäinen ja väylät ovat todella tiukkoja. Pienetkin virheet voivat johtaa isoihin väylätuloksiin. Vaikka rata vaatii todella teknisiä ja tarkkoja heittoja, myös heittopituutta vaaditaan tälläkin kertaa.

Champions Cupin tänä vuonna tulee voittamaan kokonaisvaltainen pelaaja joka hallitsee sekä rysty- että kämmenheitot. Puttaaminen tulee olemaan myös isossa roolissa, hyvät puttipaikat täytyy hyödyntää. Väylällä täytyy pysyä, muuten rata rankaisee.

Viime vuoden Ledgestone Openissa radan parhaimmasta kierroksesta vastasi Cole Redalen (USA), kierrostuloksella -9. Tämä oli kyseiselle radalle erinomainen kierros, seuraavaksi parhaan kierroksen ollessa -6. Mikäli viime vuoden layouttiin ei ole tullut isoja muutoksia, voittotulos lienee -20 – -25 heiton välissä suhteessa PAR-lukuun. Luku tulee olemaan huomattavasti pienempi kuin Disc Golf Pro Tourilla, jossa voittotulos on kolmen kierroksen kilpailussa ollut parhaimmillaan parempi kuin -30.

Kenestä Champions Cupin mestari?

Kenestä kruunataan kauden ensimmäinen avoimen luokan Major-voittaja? Tilannetta täytyy tutkailla ensisijaisesti tämän kauden suoritusten perusteella, hieman viitaten myös viime vuoden Ledgestone Openiin. Viime vuoden Champions Cupiin on vaikea tehdä vertailua, sillä olosuhteet ovat täysin erilaiset.

Tällä kaudella parhaiten menestyneet pelaajat ovat Anthony Barela (USA) ja Gannon Buhr (USA). Menestys on kuitenkin tullut avoimilta radoilta, eikä heidän tämän kauden peliään tiukassa metsässä ole vielä nähty. Viime vuosien Ledgestone Openien perusteella Calvin Heimburg (USA) ja Richard Wysocki (USA) voisivat olla mukana voittokamppailussa.

Mustana hevosena nostettakoon Niklas Anttila. Anttilan voitto The Open at Austinissa loi uskoa tulevaan, mutta sen jälkeiset kilpailut eivät sujuneet odotetusti. Viime viikonlopun Music City Openissa Anttila kuitenkin nousi jälleen omalle tasolleen ja osoitti pystyvänsä kilpailemaan voitosta. Northwood Blackin radan uskoisi sopivan Anttilan tarkoille heitoille hyvin.

Naisten luokan ennakkoasetelmat mielenkiintoiset

Naisten luokassa tilanne on ennakkoon hyvin mielenkiintoinen. Kiistaton ennakkosuosikki, Kristin Tattar (EST), ei ole kilpaillut Northwoodin radalla vuoden 2022 jälkeen. Tuolloin Ledgestone Openista irtosi jaettu kolmas sija. Tattarin taitotaso on kuitenkin tällä hetkellä pykälän muita korkeampi ja näin haastavalla radalla Tattarin tasaisuus tulee olemaan voittokortti.

Tattarin haastajiksi valikoituu Missy Gannon (USA) ja Holyn Handley (USA). Gannon on menestynyt Northwoodin radalla aiemmin hyvin ja meriiteistä löytyykin 2023 vuoden Ledgestone Openin voitto. Handley on pelannut tällä kaudella erinomaista frisbeegolfia, mutta ei ole saanut aikaiseksi ehjää kilpailua alusta loppuun asti.

Voittaja voi myös tulla Suomesta. Eveliina Salonen on osoittanut pystyvänsä voittoon tällä kaudella. Henna Blomroos on haalinut hyviä sijoituksia ja Silva Saarinen osoitti viime viikonloppuna pystyvänsä pelaamaan kärjen tuntumassa. Tattarin voittamiseen vaaditaan kuitenkin jälleen huikeita suorituksia koko neljän kierroksen ajan.

Pystyykö Eveliina Salonen kaatamaan Kristin Tattarin? Kuva: DGPT

Kilpailuseuranta

Disc Golf Team Finlandin ja muiden huippupelaajien suorituksia Champions Cupissa pääset seuraamaan livenä Disc Golf Networkin kautta. Tuloksia voi seurata molempien luokkien osalta PDGA Livestä. Kilpailun tulokset löydät kokonaisuudessaan PDGA:n kilpailusivuilta. Kannattaa ottaa seurantaan myös Disc Golf Team Finlandin Instagram, josta saat tuoreimmat päivityksen DGTF-pelaajien suorituksista.