Siirry sisältöön
26.8.2023

Suomeen viisi mitalia mastereiden EM-kisoista

Mastereiden EM-kilpailut huipentuivat tänään lauantaina 26.8. Unkarin Szarvasissa. Euroopan mestaruuksista kilpailtiin yhteensä seitsemässä luokassa. Suomen joukkue nappasi kilpailuista yhteensä kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Määttä nousi Euroopan mestaruuteen

FP40-luokassa Viron Kaire Tekku johti kilpailua ennen finaalikierrosta. Tekun johtomarginaali Hannele Määttään oli kaksi heittoa. Jaetulla kolmannella sijalla olivat Katka Bodová (SVK) ja Natalie Holloköi (SUI).

Finaalikierroksella asetelmat kärjessä muuttuivat. Määttä pelasi perjantain tapaan kierroksensa lukemiin 66 heittoa (E), kun taas Tekku heitti kisaurakkansa heikoimman kierrostuloksen. Määttä pelasi finaalikierroksen kahdeksan heitttoa paremmin kuin Tekku, ja nousi upeasti Euroopan mestaruuteen kokonaistuloksella 2 yli parin. Bodová pelasi Määtän tapaan kierroksensa 66 heitolla, ja nousi hopealle (+3). Tiukan mittelön päätteeksi Tekku sijoittui pronssille (+4).

Nina Rajalan loppusijoitus oli 6:s (+10) ja Annemari Lumppion 10:s (+30).

FP40-luokan kärkikolmikko, vas. lukien Katka Bodová, Hannele Määttä, Kaire Tekku.

FP50-luokassa suomalaisille kaksoisvoitto

FP50-luokassa Kristiina Sylman ja Kirsi Kaikkonen olivat mukana kärkitaistelussa koko nelipäiväisen kisaurakan ajan. Ennen finaalikierrosta suomalaiset olivat kaksoisjohdossa, Sylman kärjessä ja Kaikkonen toisena, ennen Christine Hellsterniä (GER).

Kaksikko piti pintansa myös finaalikierroksella. Kaikkonen pelasi finaalikierroksensa lukemiin 74 heittoa (+3) ja nousi Euroopan mestaruuteen kokonaistuloksella +11. Suomeen matkasi luokasta kaksi kirkkainta mitalia, kun Sylman sijoittui toiseksi +15. Kolmanneksi sijoittui Karin Rubin (SUI) tuloksella +17. Anna-Riitta Savolainen oli 6:s.

FP50-luokan kärkikolmikko, vas. lukien Kristiina Sylman, Kirsi Kaikkonen, Karin Rubin.

Jokiselle MP65-luokan hopeaa

MP65-luokan mitalit menivät Sveitsiin, Suomeen ja Norjaan. Paul Francz (SUI) johti kilpailua heti avauskierrokselta alkaen, ja voitti EM-kultaa kokonaistuloksella -21. Esko Jokinen teki perjantain kolmannella kierroksella upean nousun viidenneltä sijalta toiseksi, ja säilytti paikkansa myös finaalikierroksella. Jokisen EM-hopeatulos oli -14. Norjan Terje Rørmark sijoittui pronssille (-10). Luokan toinen suomalaispelaaja Matti Alén joutui valitettavasti keskeyttämään kilpailun perjantaina.

MP65-luokan kärkikolmikko, vas. lukien Esko Jokinen, Paul Francz, Terje Rørmark.

MP40-luokassa jännittävä taisto podiumpaikoista

MP40-luokassa nähtiin finaalipäivänä tiukka taisto EM-mitaleista. Ennen päätöskierrosta johdossa oli edellisten kisojen EM-pronssimitalisti Anders Swärd (SWE) kahden heiton erolla Karl Johan Nyboon (DEN) ja viiden heiton erolla Tapani Auluun nähden. Mika Laikko oli puolestaan neljäntenä, vain heiton päässä Aulusta.

Finaalikierroksella Swärd jatkoi vahvaa menoaan, eikä luovuttanut kärkipaikkaansa muille. Swärd pelasi luokasta parhaimman tuloksen finaalikierroksella, ja kirkasti edelliskisojen pronssinsa kullaksi kokonaistuloksella -38.

Muista podiumpaikoista käytiin sen sijaan jännittävä mittelö Nybon, Aulun, Laikon ja Markus Källströmin (SWE) välillä. Nybo piti lopulta hopeapaikkansa (-31), ja Laikko nousi puolestaan pronssille (-30). Källström oli neljäs (-29) ja Aulu viides (-26) yhdessä Emil Dahlgrenin (SWE) kanssa.

Heikki Saunanen oli 7:s (-25) ja Marko Hämäläinen 8:s (-20). Sami Mäkipörhölä sijoittui jaetulle 9. sijalle (-17), Kalle Lehto jaetulle 14. sijalle (-8) ja Jarmo Aulu jaetulle 16. sijalle (-6).

MP40-luokan kärkikolmikko, vas. lukien Karl Johan Nybo, Anders Swärd, Mika Laikko.

MP50-luokan kärki piti pintansa

MP50-luokan kolmen kärki ennen lauantaita oli Jonas Hälleblad (SWE), Mehdi Boukarabila (FRA) ja Johan Ålund (SWE). Kärkikolmikko piti pintansa myös finaalikierroksella. Hälleblad heitti mestaruuuteen (-23), Boukarabila oli toinen (-13) ja Ålund kolmas (-10).

Ville Piippo sijoittui parhaana suomalaisena jaetulle 7. sijalle (-3), Erkka Leivo oli 9:s (-1). Ari Penttala sijoittui jaetulle 10. sijalle (E) ja Tommi Nyberg oli 12:s (+1).

MP55-luokan voitto Tanskaan

Ruotsin Richard Kappling ja Tanskan Al Fleming jakoivat MP55-luokassa kärkipaikkaa ennen finaalikierrosta. Lauantain päätöskierroksella Fleming pelasi hienon kierrostuloksen 10 alle parin, ja onnistui repimään lopulta kuuden heiton veron Kapplingiin. Flemingin mestaruustulos oli -28 ja Kappliingin hopeatulos -22. Pronssille sijoittui Norjan Egil Sætren (-21).

Suomalaisista Jouni Leskinen sijoittui seitsemänneksi (-10). Kari Vesalan sijoitus oli jaettu 10:s (-3), Mikke Haarasen jaettu 12:s (-2) ja Marko Rauhan jaettu 15:s.

Tegebäck MP60-luokan mestariksi

MP60-luokan kärkikolmikko säilyi finaalikierroksella ennallaan. Euroopan mestaruuden voitti Hans Tegebäck (SWE) tuloksella -26, Carlos A. Rio (ESP) oli toinen (-15) ja Wolfgang Kraus (GER) kolmas (-1).

Suomlaisista Jari Niskanen ja Juha Pohjalainen jakoivat viidennen sijan (+1). Unto Toivanen oli 7:s.