Siirry sisältöön
29.7.2024

Suomalaiset podiumille­­ Virossa

Euroopan kilpailuhuipentuma päättyi 26.-28.7. European Disc Golf Festivalilla. Tallinnassa, Virossa käydyn kolmen kierroksen kilpailun voittajaksi nousi avoimessa luokassa Richard Wysocki (USA). Naisten luokassa Missy Gannon (USA) vei voiton jatkoväylien jälkeen.

Richard Wysocki pelasi kaikkien aikojen kierroksen

Avoimessa luokassa voittoon nousi Yhdysvaltojen Richard Wysocki yhteistuloksella -32. Toiselle sijalle, vain yhden heiton päähän jäi kuusinkertainen maailmanmestari Paul McBeth (USA). Podiumin täydensi huikealla finaalikierroksella Disc Golf Team Finlandin Joona Heinänen.

Wysocki aloitti kilpailunsa aivan uskomattomalla -16 kierroksella, 18-väylän radalla. Kierroksen alustava PDGA-rating oli 1119, joka on korkein kierrosrating Euroopassa koskaan. Se on myös maailman listan kolmanneksi paras kierros frisbeegolfin historiassa.

Aivan samaan vauhtiin Wysocki ei pystynyt toisena tai kolmantena kierroksena, mutta kärkipaikka kuitenkin pysyi alusta loppuun asti. Paul McBeth oli todella lähellä nousta rinnalle tai jopa ohi viimeisellä kierroksella, mutta väylät loppuivat kesken.

Joona Heinänen pelasi huikean viimeisen kierroksen, -12. Tämä on yksi Heinäsen uran parhaimpia kierroksia, kolmas sija irtosi lopulta kolmen heiton erolla. Heinäsen uran paras kierros on myöskin pelattu Tallinnassa, Lauluväljakin radalla viime vuoden EM-kilpailuissa.

Väinö Mäkelä nähtiin parhaimmillaan jopa jaetulla toisella sijalla. Terävin kärki jäi tällä kertaa saavuttamatta, mutta Mäkelän jaettu viides sija Elite Series-kilpailussa on erinomainen tulos.

Joona Heinänen nousi podiumille fantastisella finaalikierroksella. Kuva: DGPT / Marika Salmi

Naisten luokka yllätyksiä täynnä

Naisten luokassa voiton vei jatkoväylillä Missy Gannon (USA). Toiseksi nousi erinomaisen toisen kierroksen turvin Eveliina Salonen. Kolmannen podiumpaikan nappasi Heidi Laine.

Kilpailun kulku oli naisten luokan osalta melkoista vuoristorataa. Ensimmäisellä kierroksella Heidi Laine pelasi uransa parhaimman kierroksen ja nousi kaksoisjohtoon Eveliina Salosen kanssa. Ennakkosuosikit Kristin Tattar (EST) sekä Silva Saarinen eivät saaneet konetta käyntiin ja jäivät kauas kärkikamppailusta.

Laine onnistui pitämään kärkipaikkansa toisen kierroksen aikana. Saloselle sen sijaan osui huonompi kierros ja vauhtia jouduttiin finaalikierrokselle hakemaan jahtikortista. Samaan aikaan Missy Gannon nousi hyvän toisen kierroksen turvin kolmen heiton päähän kärjestä.

Finaalikierroksella Laine ja Gannon kamppailivat kärkipaikasta aina viimeiselle väylälle asti yhteistuloksessa -12. Tasatilanteessa ennen viimeistä väylää ollut kaksikko oli kuitenkin erikoisessa tilanteessa, sillä Eveliina Salonen oli jo maalissa tuloksella -13. Laine sekä Gannon tiesivät, että voitto ei irtoa ilman jatkoväyliä.

Jatkoväylille päätyi lopulta kaksikko Eveliina Salonen ja Missy Gannon. Kilpailu ratkesi ensimmäisellä jatkoväylällä Gannonin voittoon. Kärkikymmeniköstä löytyi myös Silva Saarinen ja Jenni Karppinen sijalta T10.

Eveliina Salonen taipui Missy Gannonille jatkoväylillä. Kuva: DGPT / Marika Salmi

Matka MM-kilpailuihin alkaa

Euroopan kilpailuhuipentuma on tullut päätökseen. Disc Golf Pro Tour jatkuu Yhdysvalloissa heti tulevana viikonloppuna 1.-4.8. Ledgestone Openilla.

Euroopassa on kuitenkin tarjolla vielä Silver Series-kilpailuja kaksin kappalein. Järva Open heti tulevana viikonloppuna 2.-4.8., sekä Baltic Disc Golf Championship 9.-11.8.

Tunnelma on kuitenkin hieman odottava, sillä frisbeegolfin MM-kilpailut lähestyvät jo muutaman viikon päästä. Frisbeegolfin MM-kilpailut käydään tänä vuonna 21.-25.8. Lynchburgissa, Virginiassa.

European Disc Golf Festivalin tulokset löytyvät kokonaisuudessaan PDGA:n kilpailusivuilta. Kilpailun tilastot löydät PDGA Livestä. Disc Golf Team Finlandin kilpailukalenterin kokonaisuudessaan löydät tapahtumakalenterista.