Siirry sisältöön
14.10.2024

Suomalaiset menestyivät Rock Hillissä

Kilpailukauden päätöksen lähestyessä oli jälleen aika kilpailla Rock Hillissä kahden kilpailun edestä. 10.-13.10. Winthropin radalla kilpailtiin Yhdysvaltojen mestaruuskilpailujen lisäksi Throw Pink Women’s Disc Golf Championship. USDGC:n voittajaksi nousi odotetusti Gannon Buhr (USA). TPWDGC:n voitto meni selvin luvuin Viron Kristin Tattarille.

Ennennäkemätön suomalaismenestys

Yhdysvaltain mestaruuskilpailujen, eli tutummin USDGC:n voittajaksi nousi jälleen Gannon Buhr (USA). Toisen sijan jakoivat hurjan finaalikierroksen pelannut Calvin Heimburg (USA) sekä Anthony Barela (USA).

Maailman parhaaksi frisbeegolfaajaksi nimetty Buhr voitti jo toisen Major-arvoturnauksensa tänä vuonna. Buhr on myös voittanut USDGC:n ensimmäisen kerran jo vuonna 2022. Voittoja on tällä kaudella tullut European Open sekä USDGC:n voittojen lisäksi peräti kuudesta Disc Golf Pro Tourin osakilpailusta.

Suomalaismenestys tämän vuoden USDGC:ssä oli ennätysmäinen. Peräti kolme Disc Golf Team Finlandin pelaajaa löysi itsensä kärkikymmeniköstä. Väinö Mäkelä pelasi fantastisen kilpailun ja haali uransa parhaan Major-arvoturnaussijoituksen sijoittumalla jaetulle viidennelle sijalle.

Heti Mäkelän takana Niklas Anttila sekä Joona Heinänen jakoivat seitsemännen sijan. Kolmen suomalaispelaajan sijoittuminen kärkikymmenikköön on ensimmäinen kerta koko kilpailun historiassa. Viimeksi useampi kuin yksi suomalaispelaaja on nähty kärkikymmenikössä vuoden 2014 USDGC:ssä, kun Pasi Koivu ja Jussi Meresmaa sijoittuivat sijoille 7. ja T9.

Väinö Mäkelä nousi uransa parhaaseen Major-arvoturnaussijoitukseen erinomaisella pelillä. Kuva: DGPT

Naisten kilpailun voittaja ei yllättänyt

Throw Pink Women’s Disc Golf Championshipsin voitto meni Viron Kristin Tattarille. Kamppailu toisesta ja kolmannesta sijasta oli todella tiukka. Lopulta Ohn Scoggins (USA) nappasi toisen sijan yhden heiton erolla Eveliina Saloseen. Kristin Tattar on voittanut lähes kaikki kilpailut ainakin kerran, mutta tämän vuoden TPWDGC:n voitto oli Tattarin kilpauran ensimmäinen.

Eveliina Salonen hallitsi kilpailua reilun kahden kierroksen ajan. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkeen noussut Salonen onnistui pitämään kärkipaikkansa myös toisen kierroksen ajan. Kolmannen kierroksen viimeinen väylä kuitenkin oli kohtalokas ja Kristin Tattar nousi kahden heiton johtoasemaan ennen finaalia.

Finaalikierroksella nähtiin viime vuodelta tuttu, täysin kilpailua hallitseva Tattar. Hyvin pian kävi selväksi se, että kilpailu käydään muista podiumpaikoista. Salonen sai pidettyä kiinni toisesta sijasta aina finaalikierroksen väylälle 16 asti. Scoggins kuitenkin ohitti Salosen ja pitäytyi toisella sijalla aina kilpailun loppuun asti.

Kuten USDGC:ssä, suomalaismenestys myös naisten kilpailun puolella oli erinomainen. Kärkikymmeniköstä löytyy jälleen kolme suomalaista, kun Heidi Laine nousi finaalikierroksella jaetulle viidennelle sijalle ja Henna Blomroos nappasi jaetun yhdeksännen sijan.

Eveliina Salonen nappasi kolmannen sijan todella tiukan kilpailun päätteeksi. Kuva: DGPT

Kilpailukauden päätös lähenee

Viikonlopun kilpailut Rock Hillissä olivat suomalaisille todella menestyksekkäät. USDGC on European Openin lisäksi monille pelaajille yksi kauden pääkisoista ja ylipäätään paikan ansaitseminen on erinomainen suoritus.

Suurimmalle osalle etenkin avoimen luokan pelaajista kilpailukausi päättyi Rock Hilliin. Ensi viikonloppuna kilpaillaan vielä Disc Golf Pro Tourin mestaruuskilpailut Charlottessa, Pohjois-Carolinassa.

Kilpailuun saa paikan vain voittamalla Elite Series-kilpailun tai sijoittumalla top32 joukkoon kiertuepisteissä avoimessa luokassa, tai top20 joukkoon naisten luokassa. Jo pelkän paikan ansaitseminen tietää reilua rahapalkintoa, DGPT Tour Championshipin palkinnot ovat yhdet kauden suurimmista.

Vaikka ammattilaisfrisbeegolfin kausi Yhdysvalloissa loppuukin kiertueen finaaliin, Suomen frisbeegolfin maajoukkue nähdään tositoimissa 6.-10.11 joukkuefrisbeegolfin MM-kilpailuissa Australiassa. Palataan tähän kilpailuun kuitenkin DGPT Tour Championshipsin jälkeen.

TPWDGC:n sekä USDGC:n tulokset löydät PDGA:n kilpailusivuilta. Tilastot ovat jälleen tarjolla PDGA Livessä.

Disc Golf Team Finland kilpailee Yhdysvalloissa viimeistä kertaa tällä kaudella tulevana viikonloppuna. Kuva: DGPT Tour Championship 2023