Siirry sisältöön
9.10.2024

Rock Hillissä kamppaillaan Yhdysvaltojen mestaruudesta

Disc Golf Team Finlandin miespelaajilla on edessä tulevana viikonloppuna 10.-13.10. yksi kauden suurimmista kilpailuista, Yhdysvaltain mestaruuskilpailut. USDGC on yksi lajin arvostetuimpia tapahtumia ja samalla kauden viimeinen Major-arvokilpailu.

Kilpailulla pitkä historia frisbeegolfissa

Yhdysvaltain mestaruuskilpailu, USDGC on yksi lajin arvostetuimmista sekä pitkäikäisimmistä kilpailuista. Ensimmäisen kerran USDGC järjestettiin jo vuonna 1999, niin ikään Etelä-Carolinassa, Rock Hillissä. Rata sekä tapahtuma ovat luonnollisesti kehittyneet vuosien varrella runsaasti, mutta kilpailun henki on pysynyt samana.

USDGC saatiin myös kaiken kansan tietoisuuteen vuonna 2022, kun Niklas Anttila sijoittui kilpailussa toiseksi. Anttila jäi vain yhden heiton kilpailun voittaneesta Gannon Buhrista (USA) ja oli todella lähellä ensimmäistä Major-arvokilpailun voittoa avoimessa luokassa.

Kuten myös samana viikonloppuna pelattava Throw Pink Women’s Disc Golf Championship, myös USDGC:ssä kilpaileminen vaatii paikan ansaitsemista. Euroopassa paikkoja oli jaossa Disc Golf Pro Tourin kilpailuissa, sekä esimerkiksi European Openissa.

Disc Golf Team Finlandin pelaajista Winthropia lähtevät haastamaan Niklas Anttila, Väinö Mäkelä, Joona Heinänen, Daniel Davidsson sekä Tuomas Hyytiäinen. Mukana on lisäksi muita suomalaisia, Teemu Talikainen, Lenni Kemppainen, Eetu Tuominen, Onni Arminen sekä Jesse Nieminen.

Väinö Mäkelä nappasi paikan tämän vuoden Yhdysvaltain mestaruuskisoihin Krokhol Openista. Kuva: Marika Salmi / DGPT

Winthropin rata ei anna siimaa

USDGC:n näyttämönä toimii Winthropin frisbeegolfrata. Rock Hillissä, Winthropin yliopiston vieressä sijaitseva rata on toki muuttunut vuosien varrella, mutta se pysyy silti USDGC:n kotipaikkana.

Tänä vuonna kilpailun järjestäminen Winthropin radalla ei suinkaan ollut itsestäänselvyys. Rajut sääolosuhteet olivat saaneet radan tulvimaan ja osa väylistä oli kokonaan veden alla. Järjestäjät sekä vapaaehtoiset joutuivat tekemään uskomattoman määrän töitä, että rata saataisiin pelikelpoiseksi. Vettä pumpattiin radalta pois kokonaisuudessaan yli 35 miljoonaa litraa.

Winthropin rata tarjoaa mahdollisuuksia onnistumisille, mutta epäonnistumisista rangaistaan isolla kädellä. Vaikka pelialueet ovat tiukkoja, väylät ovat sopivassa suhteessa avoimella sekä metsässä. Tarkkuutta ja kylmähermoisuutta vaaditaan etenkin loppua kohden. Väylä #17 on saariväylä, erinomainen kierros saattaa kaatua lopussa yhteen väylään.

Winthropin väylä 17 on murskannut monen pelaajan unelman voitosta. Kuva: DGPT

Kenestä tämän vuoden voittaja?

Yhdysvaltain mestaruuskilpailujen voitto on yksi suurimmista titteleistä minkä ammattilaisfrisbeegolfissa voi saada. USDGC, vaikkakin on vain Yhdysvaltojen mestaruus, on monen mielestä merkittävin saavutus koko lajin parissa. Viime vuonna Kyle Klein (USA) nousi korkeimmalle korokkeelle podiumilla ja nappasi mestaruuden.

Suomalaisittain Niklas Anttilan vuoden 2022 toinen sija on paras mihin on pystytty. Anttila suoriutui kilpailussa hyvin myös viime vuonna, sijoittuen seitsemänneksi. Kuten tänä vuonna on jo nähty, Anttilan suorittaminen Major-tason kilpailuissa on ollut erinomaista.

Voittajasuosikin viitta levitetään kuitenkin Gannon Buhrin harteille. Buhr on vuoden 2022 mestari, sekä tämän kauden ja tämä hetken paras frisbeegolfaaja. Haastajia löytyy toki pitkä rivi, maailmanmestaruuden tänä vuonna voittanut Isaac Robinson (USA) sekä erinomaisen kauden pelannut Richard Wysocki (USA).

Laskuista ei voi myöskään lukea pois kolme kertaa kilpailun voittanutta Paul McBethiä (USA). Vaikka voittoja ei ole tällä kaudella tullut, MVP Openissa nähtiin todella hyvää pelaamista. Lopputulemana päästään jälleen tilanteeseen jossa yksittäistä voittajasuosikkia on todella vaikea valita.

Niklas Anttila sijoittui toiseksi vuoden 2022 USDGC:ssä. Onko tänä vuonna voiton aika? Kuva: DGPT / USDGC 2022

Kilpailuseuranta

Yhdysvaltain mestaruuskilpailuja pääset seuraamaan livenä Disc Golf Networkiltä. Ensimmäisen kierroksen lähetys alkaa 10.10. klo 21:30 Suomen aikaa.

Tuloksia pääset seuraamaan PDGA Livestä. Kannattaa ottaa seurantaan myös Disc Golf Pro Tourin, Disc Golf Netowrkin sekä USDGC:n Instagram-kanavat.

Disc Golf Team Finlandin pelaajien suorituksia pääset seuraamaan DGTF-Instagramissa.

Artikkelia muokattu 10.10. klo 10:47: Lauri Lehtinen ei osallistu kilpailuun.