Siirry sisältöön
15.10.2024

Kauden päätöskilpailu käydään Charlottessa

Tulevana viikonloppuna 17.-20.10. Charlottessa, Pohjois-Carolinassa kilpaillaan kauden viimeinen kilpailu, Disc Golf Pro Tourin mestaruuskilpailu. Kilpailussa on jaossa yhdet kauden suurimmista rahapalkinnoista. Osallistujamäärä on erittäin rajattu. Kokonaisuudessaan suomalaisia on mukana seitsemän.

Mukana vain kiertueen terävin kärki

Disc Golf Pro Tour Championshipsiin myönnetään osallistumisoikeus ainoastaan kiertueen parhaimmistolle. DGPT pisteissä avoimessa luokassa top32 saa osallistumisoikeuden, sekä naisten luokan top20. Osallistumisoikeus myönnetään myös Elite Series-voittajille, vaikka he eivät ylettyisi kiertuepisteissä riittävän korkealle.

Kilpailussa saa merkittävää etua riippuen miten hyvin on sijoittunut kiertuepisteissä. Esimerkiksi avoimessa luokassa Disc Golf Pro Tourin voittanut Gannon Buhr (USA) saa peräti kymmenen heiton etumatkan. Buhr aloittaa kilpailunsa tuloksesta -10.

Suomen Niklas Anttila sijoittui kiertueen pisteissä kolmanneksi, joten hänen lähtötulos on -8. Mukana ovat lisäksi kiertueella sijalle 30. sijoittunut Väinö Mäkelä, sekä Copenhagen Openin voitosta osallistumisoikeuden saanut Jesse Nieminen. Mäkelä sekä Nieminen aloittavat kilpailun ns. nollasta, ilman etumatkaa.

Naisten luokan puolella kiertueen voiton napannut Missy Gannon (USA) saa niin ikään 10 heiton etumatkan. Suomalaisnaisista mukana ovat Eveliina Salonen, Henna Blomroos, Silva Saarinen sekä Heidi Laine. Kaikki heistä saavat ainakin jonkin verran etumatkaa. Salonen lähtee kilpailuun tuloksesta -8, Blomroos -4, Saarinen -2 sekä Laine -1.

Eveliina Salonen aloittaa kilpailunsa tuloksesta -8, kaksi heittoa Missy Gannonin takana. Kuva: DGPT

Nevin Park haastaa pelaajien tarkkuuden

Kilpailun näyttämönä toimii niin ikään viime vuoden DGPT finaalista tuttu Nevin Park. Rata on jälleen hieman enemmän suomalaiseen frisbeegolfiin suuntautuva. Puita on runsaasti, väylät ovat kapeita ja paikoitellen yllättävän pitkiä. Tähän kun lisätään ripaus korkeuseroja, saadaan erittäin haastava kokonaisuus kauden päätöskilpailuun.

Radan pitäisi ainakin paperilla sopia hyvin suomalaisille. Niklas Anttila sekä Väinö Mäkelä näyttivät viime viikonlopun USDGC:ssä erinomaisia otteita. Mäkelällä on pitkä etumatka kurottavana, mutta Anttilan mahdollisuudet voittoon ovat jopa melko hyvät.

Myös naisten luokan pelaajat suorittivat viime viikonloppuna erinomaisesti. Ainoastaan Silva Saarinen jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle. Saarinen kuitenkin tuli toiseksi hieman aiemmin tällä kaudella pelatussa Green Mountain Championshipsissä, jonka radat olivat niin ikään metsäisiä. Matkaa kärkeen on kuitenkin heti kilpailun alkaessa yhdeksän heittoa, joka voi osoittautua melkoisen haastavaksi kuroa kiinni.

Väinö Mäkelä pelasi erinomaisesti USDGC:ssä, nyt kilpailu alkaa kuitenkin kymmenen heiton takamatkalta. Kuva: DGPT

Kuka nappaa kauden suurimman voittopotin?

Kokonaiskilpailua katsottaessa on selvää että kiertueen voittajat Gannon Buhr ja Missy Gannon lähtevät kilpailuun hienoisina ennakkosuosikkeina. Buhrin viime viikonlopun Yhdysvaltain mestaruuskilpailujen voitto vahvisti entisestään hänen asemaa maailman parhaimpana frisbeegolfaajana. Tähän kun lisätään parhaimmillaan kymmenen heiton etumatka, Buhrin voittaminen tulee olemaan erittäin haastavaa.

Buhrin haastajaksi mainittiin jo ylempänä Niklas Anttila, mutta myös pelaajat kuten Richard Wysocki (USA), Calvin Heimburg (USA) sekä hallitseva maailmanmestari Isaac Robinson (USA) ovat korkealla kiertueen pisteissä. Kaikki heistä suorittivat viime viikonloppuna erinomaisesti, sijoittuen viiden parhaan joukkoon.

Naisten puolella tilanne on mielenkiintoinen, sillä Missy Gannon ei ollut parhaassa iskussa viime viikonlopun kilpailussa. Sen sijaan kiertueen pisteissä kolmanneksi sijoittunut Kristin Tattar (EST) oli ylivoimainen. Kuten avoimen luokan puolella, myös naisten luokan puolella tullaan näkemään tutut nimet kärjessä.

Molempien luokkien voittajille on luvassa peräti 35 000$ palkinto. Lisäksi pelkästään kilpailuun osallistumisesta saa 2000$ palkintorahaa. Kiertueen mestaruuskilpailu on yksi lajin rahakkaimmista kilpailuista.

Niklas Anttilalla on avoimen luokan suomalaisista parhaat mahdollisuudet voittoon. Kuva: DGPT

Kilpailuseuranta

Disc Golf Pro Tour Championshipiä pääset seuraamaan tuttuuntapaan Disc Golf Networkiltä. Tuloksia voi seurata PDGA Livestä. Ensimmäisen kierroksen aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Kannattaa ottaa seurantaan myös Disc Golf Pro Tourin sekä Disc Golf Netoworkin Instagram-kanavat.

Disc Golf Team Finlandin pelaajien suorituksia pääset seuraamaan DGTF-Instagramissa.