Siirry sisältöön
20.8.2024

Kauden loppuhuipennus starttaa MM-kilpailuilla

Yksi frisbeegolfin arvostetuimmista ja suurimmista kilpailuista käydään kuluvalla viikolla 21.-25.8. Vuorossa on frisbeegolfin MM-kilpailut Lynchburgissa, Virginiassa. Kilpailun myötä käynnistyy kauden viimenen etappi Yhdysvalloissa. MM-mitaleista lähtee taistelemaan peräti yhdeksän DGTF-pelaajaa.

Viiden kierroksen kilpailu haastaa pelaajat

Tämä vuoden MM-kisat käydään jälleen Yhdysvalloissa. Lynchburgissa, Virginiassa 21.-25.8. käytävä kilpailu sisältää peräti viisi kilpailupäivää jonka aikana pelataan viisi kierrosta. Luvassa on kaksi rataa, Ivy Hillin golfkentän yhteyteen rakennettu rata, sekä hyvin metsäinen ja tarkkuutta vaativa New London.

Radat sijaitsevat kuusinkertaisen maailmanmestarin Paul McBethin kotikonnuilla ja hän onkin ollut mukana molempien ratojen sunnittelussa. New Londonin radalla tarvitaan äärimmäisen tarkkuuden lisäksi myös erittäin pitkiä heittoja, etenkin kun kyseessä on metsärata.

Kahden radan kilpailut vaativat pelaajilta aina enemmän valmistautumista. Harjoiteltavaa on pelkästään väylien puolesta enemmän, tänä vuonna lisärasituksensa tuo ratojen pituus. Viime vuoden MM-kilpailujen radat Fox Run Meadows sekä Brewster Ridge olivat lyhimmästä päästä ratoja. Tänä vuonna tilanne on täysin päinvastainen.

New Londonin tiukat väylät eivät jätä tilaa virheille. Kuva: DGPT

Kilpailuradat erittäin pitkiä ja raskaita

Vaikkakin New London on kahdesta kilpailuradasta väylämitoiltaan lyhyempi, on tarjolla silti todella pitkä rata. Väyläpituudet avoimen luokan layoutille ovat yhteensä huimat 3503m ja naisten luokalle 2809m. Par-luku avoimelle luokalle on 68, naisten luokalle 69.

Ivy Hillin rata vie kilpailijat tiukasta metsästä avoimelle golfkentälle. Pelialueet tiukentuvat huomattavasti ja heittopituutta vaaditaan entistä enemmän. Avoimen luokan layoutin väyläpituudet ovat yhteensä 3596m ja par-luku 67. Naisten luokalle rata on myös huomattavasti pidempi kuin New London, väyläpituuksien ollessa 3162m sekä par-luvun 69.

Kaksi erittäin pitkää ja raskasta rataa viiden kilpailukierroksen ajan tulee olemaan yksi kovimmista koitoksista mitä pelaajat tällä kaudella kohtaavat. Ivy Hillin korkeuserojen fyysisyys sekä New Londonin puut tulevat pelaajille erittäin tutuksi. Pitkät kilpailukierrokset lisäävät myös henkistä rasitusta, keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään.

Ivy Hillin tiukat pelialueet tulevat koitumaan monen kohtaloksi. Kuva: DGPT

Avoimen luokan ennakkosuosikit Yhdysvalloista

Avoimessa luokassa on mukana Disc Golf Team Finlandin pelaajista Niklas Anttila, Väinö Mäkelä, Lauri Lehtinen sekä Tuomas Hyytiäinen. Muita mukana olevia suomalaisia ovat Nestori Tuhkanen, Jesse Nieminen sekä Luukas Rokkanen.

Voittajasuosikit löytyvät kuitenkin jälleen kerran Yhdysvaltojen puolelta. Richard Wysocki, Gannon Buhr sekä muut tällä kaudella menestystä haalineet pelaajat nähdään aivan varmasti kärjen tuntumassa. Etenkin viiden kierroksen kilpailussa, missä tasaisuus on valttia.

Yksittäisenä ennakkonostona on otettava Calvin Heimburg. Heimburgin Euroopan kilpailureissu ei mennyt aivan oletusten mukaisesti ja sijoitukset jättivät toivomisen varaa. Palattuaan Yhdysvaltoihin Heimburg kuitenkin oli kolmas Ledgestone Openissa sekä toinen Idlewild Openissa. Molemmat radat myös sopivat Heimburgin pelityyliin hyvin.

Viime vuoden mestarilla Isaac Robinsonilla on myös hyvät mahdollisuudet. Vaikka voitot ovat tällä kaudella jääneet ottamatta, Robinsonin tarkkuus voi olla avain voittoon näillä radoilla. Suomalaisten menestyminen lepää hyvin pitkälti Anttilan sekä Mäkelän harteilla. Nähtäväksi jää mihin rahkeet lopulta riittävät.

Pystyykö Väinö Mäkelä muiden suomalaisten ohessa haastamaan Yhdysvaltojen huiput? Kuva: Marika Salmi / DGPT

Kuka päihittää Kristin Tattarin?

Disc Golf Team Finlandin pelaajista naisten luokassa on mukana Eveliina Salonen, Henna Blomroos, Silva Saarinen, Heidi Laine sekä Jenni Karppinen. Muista suomalaispelaajista mukana on Sonja Laine.

Naisten luokan puolella Viron Kristin Tattar on selvä ennakkosuosikki. Hallitseva mestari on tälläkin kaudella osoittanut että pystyy pelaamaan täysin omalla tasollaan tarpeen vaatiessa. Tattarin peli kuitenkin rakoili European Disc Golf Festivalissa, jossa Tattar jäikin kärjen ulkopuolelle.

Tattarin haastajaksi nousevat European Openissa voitosta kamppailleet Eveliina Salonen ja Silva Saarinen. Molemmat heistä ovat osoittaneet kykenevänsä voittamaan. Viiden kierroksen kilpailussa ei ole kuitenkaan varaa suorittaa epätasaisesti, pelin täytyy pysyä kasassa koko kilpailun ajan.

Yhdysvaltain pelaajista Ohn Scoggins sekä Missy Gannon ovat varmasti kärjen tuntumassa. Scoggins nappasi voiton MM-kilpailuja edeltävässä Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Idlewild Openissa. Gannon puolestaan voitti Euroopan kilpailuhuipentuman viimeisen kilpailun, European Disc Golf Festivalin Virossa.

Villinä korttina mainittakoon Holyn Handley (USA). Handley nappasi uran suurimman voittonsa Ledgestone Openissa ja on tällä kaudella noussut mukaan terävimpään kärkeen. Naisten luokassa voittajaksi tulee nousemaan pelaaja joka pystyy yhdistämään heitossa tarkkuuden ja tehon.

Saako Silva Saarisen menestys Euroopassa jatkoa myös Yhdysvalloissa? Kuva: Marika Salmi / DGPT

Kilpailuseuranta

Frisbeegolfin MM-kilpailuja pääset seuraamaan livenä Disc Golf Networkilta. Ensimmäiset kaksi kierrosta ovat katsottavissa ilmaiseksi PDGA-jäsenyydellä. PDGA-jäsenyys on osa Suomen frisbeegolfliiton kilpailulisenssiä, jolla saat Disc Golf Networkin maksulliset tilaukset puoleen hintaan.

Kuten aina, kilpailun tuloksia pääsee seuraamaan myös PDGA Livestä. Kannattaa ottaa seurantaan myös Disc Golf Pro Tourin ja Disc Golf Netowrkin Instagram-kanavat. Disc Golf Team Finlandin pelaajien suorituksia pääset seuraamaan DGTF-Instagramissa.