Siirry sisältöön
26.8.2024

Eveliina Saloselle MM-kultaa

Frisbeegolfin MM-kilpailut pelattiin 21.-25.8. Virginiassa, Yhdysvalloissa. Naisten luokassa Eveliina Salonen otti ensimmäisen MM-kultansa ja samalla historiallisen MM-voiton. Avoimen luokan puolella Niklas Anttila toi MM-hopealla ensimmäisen avoimen luokan MM-mitalin Suomeen.

Ensimmäinen kierros jätti parantamisen varaa

Naisten luokassa Eveliina Salonen nappasi ensimmäisen MM-kultansa ja samalla ensimmäisen frisbeegolfin maailmanmestaruuden Suomeen. Finaalikierroksen jännittävän kamppailun jälkeen Kat Mertsch (USA) sai tyytyä hopeaan. Kolmanneksi viimeisellä kierroksella nousi hallitseva mestari Kristin Tattar (EST).

Maailmanmestaruus ei irronnut helpolla. New Londonin metsäradalla Salonen jäi heti ensimmäisellä kierroksella viiden heiton päähän kärjestä jaetulle viidennelle sijalle. Holyn Handley (USA) pelasi kauden parhaimman kierroksensa ja otti kolmen heiton johtoaseman. Henna Blomroos ja Silva Saarinen kuitenkin onnistuivat ottamaan paikan kärkikortissa toiselle kierrokselle.

Toinen kierros pelattiin Ivy Hillin golfkentän yhteyteen rakennetulla radalla. Olosuhteet tuloksen tekemiselle olivat ihanteelliset, mutta tulostaso kuitenkin pysyi hyvin maltillisena. Kärjessä ollut Handley pelasi vain -2 kierroksen, jolloin Salonen sai päivän parhaalla -5 kierroksellaan kärkeä kolme heittoa kiinni. Heidi Laine teki toisella kierroksella hurjan nousun, tuloslistassa noustiin ylöspäin peräti 24 sijaa aina kärkikymmenikköön asti.

Salonen nousi erinomaisella toisella kierroksella kärkikamppailuun. Kuva: DGPT

Kolmannella kierroksella nousu kärkeen

Salonen lähti kolmannelle kierrokselle kolme heittoa kärjestä, toiselta sijalta. Vuorossa oli jälleen kierros New Londonissa, ennen kahta viimeistä kierrosta Ivy Hillissä. Kolmannella kierroksella Salonen tarjosi vähintäänkin yhtä hyvää peliä kun toisella kierroksella. Päivän kuumin kierros, -8 nosti Salosen kärkipaikalle yhdessä Handleyn kanssa.

Kärkikaksikko näytti jo karanneen muilta, kun eroa kolmantena olevaan Kat Mertschiin oli peräti seitsemän heittoa. Vuorossa oli kuitenkin vielä kaksi kierrosta Ivy Hillissä, jossa isotkin erot ovat mahdollisia.

Neljännelle kierrokselle lähdettiin tasatilanteessa. Olosuhteet olivat edelleen erinomaiset, mutta peli oli terävimmälle kärjelle vaikeaa. Handley otti kärkipaikan yksinään ja Salonen jäi toiselle sijalle vain yhden heiton päähän. Vaikka kärkikaksikko näytti olevan selvästi edellä muita, kolmantena majaileva Mertsch oli vain neljän heiton päässä Salosesta.

Salonen kamppaili kolmannella ja neljännellä kierroksella kärkipaikasta. Kuva: DGPT

Finaalikierros käänteitä täynnä

Finaaliin lähdettiin erinomaisissa olosuhteissa. Luvassa oli äärimmäisen tiukka ja jännittävä taistelu maailmanmestaruudesta. Salosen kierros ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Ensimmäisen yhdeksän väylän jälkeen tulos oli +2. Väylältä #10 tuli birdie, mutta tämäkin onnistuminen kuitattiin väylän #12 tuplabogeyllä.

Kat Mertsch oli noussut mukaan voittotaisteluun pelaamalla erinomaista kierrosta. Kilpailusta oli tullut kolmen naisen taistelu. Väylästä #13 eteenpäin kuitenkin tilanne kääntyi päälaelleen. Salosen peli löysi uomiinsa ja birdieitä tuli useampi. Samalla Mertsch sekä Handley epäonnistuivat tärkeissä paikoissa.

Lopputulemana viimeiselle väylälle lähdettäessä Salosella oli kolmen heiton johto Mertschiin nähden. Mestaruus käytännössä varmistui kun Mertsch heitti avauksensa pelialueen ulkopuolelle. Salonen sai pelata kiekon varmoilla heitoilla koriin ja nostaa kädet ilmaan voiton merkiksi.

Vuoden 2024 MM-kilpailuissa Salonen saavutti suurimman tavoitteensa – maailmanmestaruuden. Kuva: DGPT

Ensimmäinen suomalainen maailmanmestaruus

Eveliina Salosen voitto on suomalaisen frisbeegolfin kannalta historiallinen. Maailmanmestaruus saatiin ensimmäistä kertaa Suomeen ja vieläpä kotikisoja edeltävänä vuonna. Salonen pääsee puolustamaan mestaruuttaan Suomessa ensi vuonna.

MM-kulta nostaa Salosen menestyneimmäksi suomalaiseksi frisbeegolfaajaksi koskaan. Tämän vuoden Elite Series voitto, Major-arvoturnaus Champions Cupin voitto, SM-kulta sekä nyt MM-kulta ovat yhteen kauteen uskomattoman kova suoritus.

Salonen lisäsi MM-kisojen myötä yhden Major-voiton lisää urallensa. Useamman Majorin voittaminen on hurja saavutus, saatika sitten kahden voittaminen saman kauden aikana. Tämän kauden suoritusten perusteella Salosen voi nostaa tämän hetken maailman parhaaksi naisfrisbeegolfaajaksi.

Disc Golf Team Finlandia perustettaessa Saloselta kysyttiin, mikä on hänen uransa tärkein tavoite? ”Tärkein tavoitteeni on voittaa maailmanmestaruus.” Se on nyt toteutunut.

Avoimessa luokassa ensimmäinen MM-mitali

Avoimen luokan puolella Niklas Anttila teki sen mihin kukaan suomalainen mies ei ole pystynyt ja nappasi avoimen luokan MM-mitalin. Kilpailun voittoon kuitenkin nousi puolustava mestari, Isaac Robinson (USA). Podiumin täydensi kolmannella sijalla Eagle McMahon (USA).

Kilpailu avoimen luokan puolella oli vähintäänkin yhtä tiukkaa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Anttila löysi itsensä sijalta T13, peräti kuusi heittoa kärjestä. Robinson nousi kilpailun kärkeen heti ensimmäisestä kierroksesta alkaen. Anttila kuitenkin taisteli itsensä ensiksi kolmanneksi ja lopulta toiseksi ennen finaalikierrosta.

Viimeisellä kierroksella Robinsonin kolmen heiton johto osoittautui kuitenkin liian suureksi, eikä loppukiri riittänyt. Anttilan MM-hopea on kuitenkin paras avoimen luokan suomalaissijoitus MM-kilpailuissa ja samalla ensimmäinen MM-mitali.

Anttila jatkaa hurjaa putkeaan Major-kilpailuissa, sijoittuen toiselle sijalle jo neljännen kerran. Vaikka voittoa ei tullutkaan, Anttila näytti jälleen että pystyy haastamaan kenet tahansa ja menestymään korkeimmalla tasolla.

Niklas Anttila teki historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena avoimen luokan MM-mitalin. Kuva: DGPT

Disc Golf Team Finland menestyi

Disc Golf Team Finland menestyi MM-kilpailussa hyvin, etenkin naisten luokassa. Heidi Laine sijoittui lopulta kahdeksanneksi. Laine aloitti MM-urakkansa jo ennen varsinaisia kilpailuja voittamalla pituusheiton maailmanmestaruuden. Laine osallistui myös puttauskilpailuun ja sijoittui seitsemänneksi.

Henna Blomroos sekä Silva Saarinen kamppailivat paikoitellen jopa mitaleista. Sijoitus oli kuitenkin lopulta tukevasti kärkikymmenikön tuntumassa, Blomroos sijalla T9, Saarinen sijalla 11. Kokonaisuudessaan tämä menestys on parasta mitä suomalaisella naisfrisbeegolfilla on MM-kilpailuissa koskaan ollut.

Avoimen luokan puolella Väinö Mäkelä pelasi itsensä sijalle T21. Mäkelä onnistui viimeisellä kierroksella nousemaan vielä kahdeksan sijaa, lähes top20 joukkoon. Erinomainen suoritus kun mukana olivat maailman parhaat frisbeegolfaajat. Disc Golf Team Finlandin Lauri Lehtinen sijoittui sijalle T33. Muista mukana olleista suomalaispelaajista parhaiten sijoittui Nestori Tuhkanen, T38.

Heidi Laine sijottui erinomaisesti kärkikymmenikköön sekä nappasi pituusheittokilpailussa mestaruuden. Kuva: DGPT

Kilpailukausi jatkuu kotimaassa

Disc Golf Team Finlandin kilpailukausi jatkuu tulevana viikonloppuna kotimaan ammattilaiskiertueen muodossa. Prodigy Disc Pro Tourin Tampereen osakilpailu käydään 30.8.-1.9. Tampereen Disc Golf Centerillä. Yhdysvalloissa vietetään väliviikonloppua, kunnes Disc Golf Pro Tour jatkuu 5.-8.9. Discraft Great Lakes Openilla.

Frisbeegolfin vuoden 2024 MM-kilpailujen tulokset löydät kokonaisuudessaan PDGA:n kilpailusivulta. Kilpailun tilastoja löydät PDGA Livestä. Disc Golf Team Finlandin kilpailukalenterin kokonaisuudessaan löydät tapahtumakalenterista.