Siirry sisältöön
16.7.2024

European Open, suurempana kuin koskaan

Euroopan kilpailuhuipentuman terävin kärki on edessä. Luvassa on European Open Major-arvoturnaus, 18.-21.7. European Open kerää kaikki maailman huiput samalle näyttämölle, yhteen maailman arvostetuimmista frisbeegolfkilpailuista.

European Open on aina ollut yksi maailman suurimpia, sekä arvostetuimpia frisbeegolfkilpailuja ammattilaisten keskuudessa. Kilpailu on kerännyt Nokialle tuhansittain katsojia seuraamaan maailman huippujen peliä jo vuosien ajan. European Open on kauden toinen Major-arvoturnaus avoimelle luokalle, sekä kolmas naisten luokalle.

Kilpailun näyttämönä on vuodesta 2011 saakka toiminut Nokia DiscGolfPark, The Beast-layoutin muodossa. Jo legendaksi muodostunut rata on monien kärkipelaajien mielestä yksi maailman parhaista, ellei paras rata. Vuosien varrella rata on kehittynyt vain parempaan suuntaan.

Tämän vuoden European Openissa tilanne kuitenkin muuttuu. Kilpailu laajenee kahdelle radalle ja mukaan tulee Tampere Disc Golf Center, The Monster-layoutilla. Näin ollen tuleva European Open tullaan pelaamaan samoilla radoilla, millä 2025 vuoden MM-kilpailut pelataan.

Toinen rata, uhka vai mahdollisuus?

Tapahtuman laajentaminen kahdelle radalle on huima mahdollisuus, mutta samalla siinä on riskinsä. Nokian The Beast on aina ollut käytännössä täydellisessä kunnossa European Openissa. Kaikki pienetkin yksityiskohdat on otettu huomioon ja tämä tekeekin radasta yhden maailman parhaista.

Pystyykö Tampere Disc Golf Center nousemaan näiden standardien tasolle? Radan eteen on tehty uskomaton määrä työtä, jotta vuoden 2025 MM-kisojen näyttämö olisi kilpailun arvoinen. European Openissa pelattava The Monster-layout on suunniteltu nimenomaan arvokisoja varten ja sen on tarkoitus haastaa maailman kärki.

Toisen radan lisääminen tuo kilpailuun aivan uuden näkökulman ja entistä enemmän haasteita. Siinä missä The Beastilla on paikoitellen puistomaisen avointa frisbeegolfia, The Monsterilla luvassa on tiukkaakin tiukempaa metsäväylää. Pelaajat tullaan haastamaan jokaisella osa-alueella.

Tampere Disc Golf Center on ensimmäistä kertaa osa European Openia. Kuva: discgolfpark.com

Tapahtuma alkaa joukkuekilpailulla

European Open viikko starttaa kilpailujen osalta jo keskiviikkona 17.7. Luvassa on joukkuekilpailu, Presidents Cup. Kilpailussa Team Europe sekä Team USA ottavat mittaa toisistaan. Joukkueisiin on kerätty kirkkaimmat tähdet niin Euroopasta kuin Yhdysvalloista.

Presidents Cup on kilpailtu ensimmäisen kerran jo vuonna 2006. Tämän jälkeen yhteensä 11 kertaa pelattu kilpailu on päättynyt joka kerta Yhdysvaltain joukkueen voittoon. Eurooppa on päässy todella lähelle, mutta se ei ole riittänyt.

Tämän vuoden Presidents Cupissa on mukana Disc Golf Team Finlandin pelaajista Niklas Anttila, Väinö Mäkelä ja Eveliina Salonen. Henna Blomroos ja Joona Heinänen ovat varapelaajina, mikäli joku joukkueen pelaajista ei pysty osallistumaan kilpailuun. Joukkueiden kokoonpanot kokonaisuudessaan löydät täältä.

Niklas Anttila on tänäkin vuonna osa Team Europea. Kuva: Marika Salmi / 2023 Presidents Cup

Kruunataanko jälleen uusi Major voittaja?

Viime vuoden European Openissa Corey Ellis (USA) yllätti koko frisbeegolfmaailman ja otti ensimmäisen Major-arvoturnausvoittonsa Nokialla. Finaalikierrokselta ei draamaa puuttunut, sillä Anthony Barela (USA) käytännössä hävisi kilpailun yhdelle väylälle. Kärkikymmeniköstä löytyy lisäksi tuttuja nimiä, kuten Eagle McMahon (USA), Calvin Heimburg (USA), sekä Richard Wysocki (USA).

Suomalaisittain ja etenkin Disc Golf Team Finlandin kannalta katsottuna, Väinö Mäkelä on suorittanut tasaisen varmasti European Openissa. Viime vuoden 11. sija ei tämän tason kilpailussa ole missään nimessä huono. Mäkelän kausi alkoi tänä vuonna tahmeasti, mutta suunta näyttää muuttuneen viime viikonlopun Krokhol Openin kolmannen sijan myötä.

Avoimen luokan pelaajista Disc Golf Team Finlandin osalta odotuksia lasketaan tietysti myös Niklas Anttilan varaan. Vaikka Anttilan viime vuoden European Openin 23. sija ei välttämättä nosta häntä kaikkien silmissä voittajaehdokkaaksi, Anttila pitää ehdottomasti nostaa ylös sellaisena.

Toisen radan mukaan tuominen muuttaa ennakkoasetelmia hieman. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että pelaajat kuten Richard Wysocki, Calvin Heimburg sekä Anthony Barela nousevat suomalaisten yli voittajasuosikeissa.

Pystyykö Väinö Mäkelä jälleen haastamaan maailman huiput? Kuva: DGPT / Marika Salmi

Kristin Tattar vastaan muu maailma

Naisten luokassa Kristin Tattar on selvä voittajasuosikki. Viime vuoden European Openissa Tattar dominoi koko kilpailua ja otti voiton peräti 16 heiton erolla. Toiseksi tullut Heidi Laine pelasi hyvän turnauksen, mutta Tattarin tahti oli aivan omaa luokkaansa.

Tänä vuonna tilanne on hyvin samankaltainen. Tattar palasi viime viikonloppuna Krokhol Openissa pelikentille loukkaantumisen jälkeen ja nappasi heti voiton. Euroopan pelikenttiä kesäkuun ajan hallinnut Silva Saarinen ei pystynyt haastamaan Tattaria.

European Openissa Tattarin haastaa Saarisen sekä Laineen lisäksi myös Eveliina Salonen ja Henna Blomroos. Salonen nappasi tämän vuoden SM-kilpailuissa jo viidennen kultansa ja voitti aiemmin keväällä Major-kilpailun, Champions Cupin. Blomroosilla on takana hyvä kausi, mutta iso voitto on jäänyt uupumaan.

Mukana on luonnolisesti myös Yhdysvaltojen huippupelaajia. Missy Gannon, Ella Hansen sekä viisinkertainen maailmanmestari Paige Pierce sekoittavat pakkaa.

Ottaako Eveliina Salonen jo kauden toisen Major-arvoturnausvoittonsa? Kuva: Marika Salmi / 2023 European Open

Kilpailuseuranta

European Openia ja sitä edeltävää Presidents Cupia voi mennä seuraamaan tapahtumapaikalle joko Nokialla tai Tampereella. Tampereen Disc Golf Centerillä seuraamaan pääsee vain lipulla, Nokialla on katsojille vapaa pääsy osalle alueista. Lipunmyynnin löydät täältä.

Kilpailun livelähetys on tarjolla Disc Golf Networkilta, DGN Pro tilaajille. Tuloksia pääset seuraamaan tuttuun tapaan PDGA Livestä. European Openin virallisesta suomenkielisestä tiedottamisesta vastaa Frisbeegolfmedia.