Siirry sisältöön
23.7.2024

Euroopan kilpailuhuipentuma päättyy Viroon

Euroopan kilpailuhuipentuma on tulossa päätökseensä. Kauden viimeinen Euroopan Elite Series-kilpailu, European Disc Golf Festival käydään tulevana viikonloppuna 26.-28.7 Virossa, Tallinnassa. Lauluväljakin alueella pelattava kilpailu kerää koolle kaikki Disc Golf Team Finlandin pelaajat.

The Rockstar haastaa maailman huiput

Euroopan viimeinen Elite Series-kilpailu European Disc Golf Festival kilpaillaan Tallinnassa, Virossa. Kilpailu käydään Lauluväljakin tapahtuma-alueella. Alueelle rakennettava The Rockstar-layout on tänä vuonna haastavampi kuin koskaan aiemmin.

Alue on suomalaisittain hyvinkin tuttu, sillä siellä kilpailtiin vuoden 2023 EM-kilpailut. EM-kilpailuista saadun palautteen perusteella radasta on tehty entistä parempi, sekä samalla haastavampi. Pelaajia haastetaan jokaisella osa-alueella, niin tarkkuuden kuin heittopituuden puolesta. Tiukat pelialueet sekä kapeat väylät pitävät huolen siitä että kokonaisvaltaisesti paras pelaaja voittaa.

Rata sijaitsee katsojia ajatellen erinomaisella alueella. Lauluväljakin tapahtuma-alue on valmis vastaanottamaan tuhansittain katsojia. Ensi vuonna alueella kilpaillaan Major-arvoturnaus ennen Suomessa pelattavia MM-kilpailuja. Siinä missä tämän vuoden European Open toimi kenraaliharjoituksena tulevan vuoden MM-kilpailulle, European Disc Golf Festival on kenraaliharjoitus tulevan vuoden Major-kilpailulle.

Jatkuuko Yhdysvaltalaisten menestys?

European Disc Golf Festival kokoaa jälleen Euroopan huippujen lisäksi myös Yhdysvaltojen terävimmän kärjen samalle näyttämölle. Mukana ovat käytännössä kaikki viime viikonlopun European Openissa pelanneet maailman tähdet. Radassa on hyvin paljon samoja piirteitä kun mitä European Openin radat tarjosivat.

Avoimessa luokassa voittajasuosikiksi nousee tällä hetkellä maailman paras frisbeegolfaaja, Gannon Buhr (USA). Buhr nappasi European Openissa uransa toisen Major-voittonsa, eikä ole syytä epäillä että tahti hidastuisi. Buhria haastanut Richard Wysocki (USA) on vähintäänkin yhtä suuri ennakkosuosikki. Wysocki nappasi Euroopassa Krokhol Openin voiton ja oli toinen European Openissa.

Yhdysvallan tähtien ulkopuolelta nousee ylös tuttu nimi, Niklas Anttila. Anttila kamppaili European Openissa jopa voitosta, mutta joutui tyytymään kuudenteen sijaan. Kilpailussa nähtiin Anttilalle epätyypillisiä virheitä puttigreenillä. Jos nämä virheet saadaan kitkettyä pelistä pois, Anttila on todellakin yksi voittajaehdokkaista.

Myös pelaajat kuten Mauri Villmann (EST) sekä Dennis Augustsson (SWE) kannattaa ottaa seurantaan. Villmann on pelannut kotikentillä Virossa erinomaista frisbeegolfia ja sijoittui jaetulle yhdeksännelle sijalle European Openissa. Augustsson otti uransa suurimman voiton juurkin Lauluväljakin radalla, vuoden 2023 EM-kilpailuissa.

Niklas Anttila lähtee tavoittelemaan kauden kolmatta Elite Series-voittoaan. Kuva: Marika Salmi

Kristin Tattar haastetaan kotikentällä

Naisten luokan puolella ennakkosuosikki on jälleen kristallin kirkas. Kotikentällä pelaava Kristin Tattar (EST) ei tule antamaan senttiäkään siimaa muille. Tattar jatkoi voittokulkuaan loukkaantumisen jälkeen ensin Krokhol Openissa ja sen jälkeen viime viikonlopun European Openissa.

Nämä voitot eivät ole kuitenkaan tulleet ilmaiseksi, sillä Silva Saarinen on haastanut Tattarin aina kalkkiviivoille asti. European Openissa heidät erotti vain yksi heitto. Tämä sama asetelma oli myös viime vuoden EM-kilpailuissa Lauluväljakissa, jotka Tattar luonnollisesti voitti.

Ei sovi kuitenkaan sulkea voittotaistelun ulkopuolelle pelaajia kuten Eveliina Salonen ja Missy Gannon (USA). Salonen pelasi European Openissa erinomaisen kilpailun viimeistä kierrosta lukuunottamatta ja tulee aivan varmasti haastamaan oletetun kärkikaksikon tässäkin kilpailussa.

Missy Gannon nousi erinomaisella finaalikierroksella podiumille European Openissa. Rata suosii ensisijaisesti tarkkoja heittoja varsinaisen heittopituuden sijaan, joten tarkasti heittävä ja hyvin puttaava Gannon nähdään todennäköisesti kamppailemassa podiumpaikoista.

Silva Saarinen lähtee jälleen haastamaan Kristin Tattaria. Kuva: Marika Salmi

Kilpailuseuranta

Kuten aina, kilpailun tuloksia pääsee seuraamaan myös PDGA Livestä. Kannattaa ottaa seurantaan myös Disc Golf Pro Tourin ja Disc Golf Netowrkin Instagram-kanavat. Disc Golf Team Finlandin pelaajien suorituksia pääset seuraamaan DGTF-Instagramissa.